Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Etnológovia SAV skúmajú socializmus cez výpovede pamätníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Súčasťou projektu s názvom Súčasné obrazy socializmu je aj fotografická súťaž pre stredoškolákov, ktorá bude trvať rok.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) už vyše roka skúmajú totalitný režim metódou oral history. Cez výpovede pamätníkov hodnotia, ako ovplyvňuje život v socializme ich súčasné postoje. Súčasťou projektu s názvom Súčasné obrazy socializmu je aj fotografická súťaž pre stredoškolákov, ktorá bude trvať rok.

Výskum zamerali na ľudí, ktorí žili svoj "obyčajný" dospelý život počas socializmu. "Zaujíma nás, akým spôsobom si naši súčasníci, ktorí boli dospelí v rokoch 1960 až 1989, dnes spomínajú na svoj život, či už pracovný, rodinný alebo na voľnočasové aktivity," uviedla Monika Vrzgulová z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

Cieľom výskumu je v prvej fáze zozbierať minimálne sto príbehov. Odborníci chcú zistiť, ako dokázali ľudia v socializme fungovať a čo si z toho obdobia odniesli do súčasnosti. "Ide o príbehy ľudí, ktorí boli obyčajnými ľuďmi, neboli to tí vinníci, disidenti či žiadne špeciálne skupiny obyvateľov. Sú to napríklad aj ľudia, ktorí prežili svoje životy s tým, že v súčasnosti prežívajú nostalgiu za socializmom, kde mali istoty, ktoré boli ochotní vymeniť za istú dávku neslobody," uviedla Ľubica Voľanská z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV.

Výpovede pamätníkov sú prostredníctvom tohto projektu po prvýkrát použité pre výskum. Do výskumu zapájajú odborníci aj žiakov a študentov, ktorí sa môžu prihlásiť do celoslovenskej sútaže s názvom Fotografia s príbehom. "Majú sa zamerať na fotografie zo života ich rodiny a identifikovať z nich príbehy, ktorými rodiny žijú aj po skončení obdobia socializmu. Vyberú jednu fotografiu a jej sken s príbehom nám majú poslať," uviedla Vrzgulová. Súťaž bude paralelne organizovaná aj v Českej republike a výsledky majú obe krajiny vyhodnotiť 17. novembra 2019.

Ambíciou výskumu je začať spracovávať archív rozhovorov. Zároveň podľa Voľanskej chcú pripraviť materiál a vytvoriť metódy, ako sa s týmito témami pracuje v školách. "Ide o dôležité posolstvo, verím, že bude užitočné pri vzdelávaní. Ide možno aj o to vniesť vážny moment do toho celého, do skreslených predstáv mladých o totalitnom období," upozornila Voľanská.

Do projektu vstúpil Ústav etnológie a sociálnej antropológie SAV spolu s odborníčkami z Univerzity Komenského, Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Projekt by mal trvať do roku 2021.