Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

E.Tomáš dúfa, že sa nájde čisté riešenie ako zrušiť Mečiarove amestie

Erik Tomáš Foto: TASR - Andrej Galica

Koaličný poslanec Smeru-SD E. Tomáš má po tom, ako v TA3 vystúpil expremiér Mečiar, ešte väčšiu chuť hlasovať za zrušenie jeho amnestií. Napísal na sociálnej sieti.

Bratislava 9. marca (TASR) - Koaličný poslanec Smeru-SD a mediálny poradca predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) Erik Tomáš má po tom, ako v TA3 vystúpil expremiér Vladimír Mečiar, ešte väčšiu chuť hlasovať za zrušenie jeho amnestií. Tomáš to napísal na sociálnej sieti s tým, že Mečiar neprejavil ani len náznak pokory.

"Naopak, opäť veľakrát klamal a fabuloval. Neváhal dokonca zaútočiť ani na zosnulého prezidenta Michala Kováča. Jednoducho Vladimír Mečiar neprekročil svoj tieň. Dúfam, že sa nájde právne čisté riešenie, ktoré umožní zrušiť jeho amnestie a konečne definitívne vyšetriť bezprecedentný trestný čin únosu Michala Kováča ml. do cudziny," dodal Tomáš.

Otázkou zrušenia Mečiarových amnestií sa v stredu (8. 3.) zaoberala koaličná rada. Lídri po jej skončení o výsledkoch neinformovali. Dohoda zatiaľ podľa informácií TASR nie je. Partneri sa majú zísť k tejto téme opäť už v širšom zložení a mali by doriešiť spôsob, ako sa vyrovnať so zrušením Mečiarových amnestií.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár v utorkovej (7. 3.) diskusii s Mečiarom v TA3 povedal, že bude presviedčať koaličných partnerov, aby tento krok podporili. Spoločenská objednávka podľa jeho slov na to silnie.

Smer-SD dlhodobo tvrdil, že Mečiarove amnestie sú amorálne, ale právne nezrušiteľné. SNS tiež o ich zrušiteľnosti pochybuje. Podpredseda Smeru-SD a minister kultúry Marek Maďarič sa však nedávno vyjadril, že ak by bol poslancom, hlasoval by za zrušenie. Následne premiér Fico vo videu na Facebooku hovoril o možnosti dať právomoc Ústavnému súdu SR rozhodnúť, či sú amnestie zrušiteľné alebo nie. Návrh na zrušenie amnestií by mal byť na marcovej schôdzi parlamentu.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.