Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vyše 185 miliónov eur vyčlenila EÚ na čerpanie eurofondov

Foto: TASR/AP

O dotácie môžu žiadať okrem samospráv aj organizácie verejnej správy, ako sú múzeá či vedecké pracoviská, tiež neziskové a mládežnícke organizácie.

Bratislava 12. mája (TASR) – V rámci nového finančného obdobia 2014-2020 vyčlenila Európska únia (EÚ) 185,5 milióna eur na program Európa pre občanov. O granty z neho sa môžu uchádzať projekty približujúce ľuďom európsku históriu a aktívne občianstvo. Termín prvej uzávierky je 4. júna, druhej 1. septembra. Na niektoré dlhodobé projekty možno získať až 150.000 eur.

"Sú to značné prostriedky, ktoré možno využiť. V roku 2013 bolo z tohto programu podporených 44 projektov slovenských žiadateľov, z toho 38 v rámci opatrenia Partnerské mestá," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Okrem dvoch hlavných tém, ktorými sú Európska pamiatka a Podpora demokracie a občianskej participácie, sú v tomto roku tieto priority: 100 rokov od vypuknutia 1. svetovej vojny, 25 rokov od pádu Berlínskeho múru, 10 rokov od rozšírenia EÚ o štáty strednej a východnej Európy, voľby do Európskeho parlamentu a aktívna účasť občanov na demokratickom živote EÚ, prehlbovanie debaty o budúcnosti EÚ.

Podľa Želmíry Gerovej z Európskeho kontaktného bodu Slovensko, ktorý radí záujemcom a prijíma žiadosti, program okrem samosprávy môžu využiť aj organizácie verejnej správy, ako sú múzeá či vedecké pracoviská, tiež neziskové a mládežnícke organizácie. "Výhodou je, že predkladanie žiadosti je jednoduché pomocou formulára a projekty nevyžadujú spolufinancovanie," dodala Gerová.

Úspešné Sládkovičovo


Vlani bol úspešný projekt mesta Sládkovičovo s názvom My, Európania 4x4. Do neho predkladatelia zahrnuli tri zahraničné družobné mestá Ivančice z ČR, Csorvás (Maďarsko) a Diosig (Rumunsko). Vybrali si štyri témy (zachovávanie ľudových tradícií, ochrana pamiatok, stav životného prostredia a situácia seniorov), ktorým sa venovali na spoločnom podujatí v Sládkovičove. "Pozvali sme si odborníkov z každého mesta a toto podujatie upevnilo naše kontakty, ktoré naďalej pretrvávajú," konštatovala Eva Sudová z Mestského úradu v Sládkovičove.

Iné, vlani podporené projekty uviedla filmárka a divadelníčka Anna Grusková z Bratislavy. Sú v rámci akcie Európska pamiatka a týkajú sa dvoch málo známych slovenských žien. Na týchto projektoch sa podieľa Dokumentačné stredisko holokaustu a Múzeum SNP.

"Gisi Fleischmann a Chaviva Reick boli dve hrdinky, židovské aktivistky, ktoré sme vrátili do európskej pamäte. O prvej z nich, ktorá chcela zachrániť všetkých židov a skončila v Osvienčime, sme urobili výstavu, film Rabínka a vzdelávacie aktivity. Druhý projekt ešte tvoríme. Bude to film a v novembri konferencia o Chavive Reick, ktorá zo Slovenska odišla budovať kibuce do Palestíny, počas SNP sa ilegálne vrátila na Slovensko ako vojačka a nacisti jej 30-ročný život ukončili v Kremničke," predstavila historické projekty Grusková.