Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO: Na vonkajších hraniciach Schengenu platia systematické kontroly

Ilustračné foto Foto: TASR

Eurokomisia navrhla toto opatrenia mesiac po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015.

Brusel 7. apríla (TASR) - Občania Európskej únie, čiže aj Slováci, budú oddnes predmetom systematických kontrol na vonkajších hraniciach EÚ. Do platnosti totiž vstupuje nová európska legislatíva, zameraná na "zahraničných bojovníkov", ktorí odchádzajú do Iraku a Sýrie alebo sa z týchto blízkovýchodných krajín vracajú.

Hovorca Európskej komisie vo štvrtok potvrdil, že členské štáty EÚ majú oddnes povinnosť zabezpečiť tieto kontroly "po konzultácii s príslušnými databázami" s cieľom zistiť, či osoby prekračujúce hranice predstavujú nebezpečenstvo pre verejný poriadok alebo vnútornú bezpečnosť.




Eurokomisia navrhla toto opatrenia mesiac po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015. Následne bola táto právna úprava predmetom rokovaní medzi Radou (členské štáty) a Európskym parlamentom. Europarlament odobril tento návrh vo februári a do platnosti vstupuje dnes, 7. apríla.

Doteraz boli predmetom systematických kontrol na vonkajších schengenských hraniciach iba občania tretích krajín, mimo EÚ, ktorých údaje boli preverované cez databázu podozrivých osôb.

Nové nariadenie znamená podrobné kontroly cestujúcich pri odchode z krajín EÚ - tí okrem doteraz bežnej kontroly dokladov totožnosti budú preverovaní aj cez databázy s údajmi od bezpečnostných zložiek. Toto nariadenie však neplatí pre občanov Írska a Spojeného kráľovstva, ktoré sa neriadia Kódexom schengenských hraníc.

Poslanci EP presadili niekoľko zmien v právnom návrhu. V prípade kontrol, ktoré spôsobia príliš dlhé rady na kontrolných bodoch námorných a pozemných hraníc, členské štáty EÚ môžu vykonávať" cielené kontroly cestujúcich. Na letiskách budú tieto cielené kontroly prebiehať oddnes po dobu šiestich mesiacov s možnosťou ich predĺženia.

Nová právna úprava bola prijatá v dôsledku fenoménu "zahraničných bojovníkov". Koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove v decembri 2016 upozornil, že na bojiskách v Iraku a Sýrii sa po boku džihádistov nachádza okolo 2000-2500 európskych občanov.

So sprísnenými kontrolami rátajte aj na slovinsko-chorvátskych hraniciach



Veľvyslanectvo SR v Slovinsku upozorňuje Slovákov, že počas turistickej sezóny môžu dlhšie čakať pri vybavení na slovinsko-chorvátskych hraniciach v súvislosti so sprísnenými kontrolami na základe nariadenia Rady Európskej únie (EÚ). Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková


"Kontroly sa začnú od dnešného dňa. Slovinská a chorvátska pohraničná stráž bude dôsledne kontrolovať každého občana EÚ, ako aj občanov tretích krajín pri vstupe, ako aj pri výstupe zo schengenských hraníc EÚ. Opatrenie je zatiaľ prijaté na dobu neurčitú," uvádza rezort diplomacie.

Ministerstvo vnútra Slovinska preto odporúča, aby si každý pred cestou dôkladne skontroloval platnosť svojich cestovných dokladov (cestovného pasu a občianskeho preukazu), overil si dopravnú situáciu na hraniciach, ktoré plánuje využiť, využíval menej frekventované hraničné priechody počas dopravnej špičky a vyvaroval sa ciest do Chorvátska počas víkendov s výnimkou prípadov, kedy sa zájazd začína alebo končí počas víkendu. 

Rezort diplomacie zároveň zdôrazňuje, že k sprísneniu hraničných kontrol na všetkých vonkajších schengenských hraniciach sa pristupuje na základe nariadenia Rady EÚ.