Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V záujme SR nie je rozpustenie únie ani jej silná centralizácia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Konštatuje to porovnávacia štúdia Alternatívne scenáre budúcnosti Európskej únie, ktorú dnes predstavili na seminári v Bratislave.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Európu v súčasnosti ohrozujú dva extrémy, a to vzostup euroskeptikov, ktorí chcú EÚ rozpustiť, a silnejúce snahy eurokratov riadiť všetko z Bruselu. Ani jedno nie je v záujme Slovenska. Potrebujeme realizmus a pragmatizmus.

Konštatuje to porovnávacia štúdia Alternatívne scenáre budúcnosti Európskej únie, ktorú dnes predstavili na seminári v Bratislave. Podujatie zorganizovala Nadácia F. A. Hayeka v spolupráci s Friedrich Naumannn Stiftung a Združením podnikateľov Slovenska (ZPS).

Ako zdôraznil prezident ZPS Ján Oravec, v záujme SR je Európska únia, ktorá bude dobre fungovať len vtedy, keď jej členské krajiny budú mať liberalizovanú ekonomiku s reformovaným verejným sektorom a sociálnym systémom, pričom v rámci EÚ bude umožnená inštitucionálna konkurencia. Pre lepšie fungovanie je tak dôležitá aj „zamestnávateľská“ vízia decentralizovanej EÚ, únie ako lepšieho miesta pre podnikanie, bez ktorého nie je predstaviteľná budúcnosť Európy. Za jeden z najzávažnejších problémov označil vysokú nezamestnanosť, keď až 26,5 milióna obyvateľov únie je bez práce, z toho 5 miliónov mladých ľudí.

Oravec vyjadril nádej, že porovnávacia štúdia sa stane dobrým zdrojom inšpirácie a východiskovým bodom pre hľadanie detailnejších informácií o zadefinovaných problémoch EÚ a navrhovaných riešeniach pre všetkých, ktorí by radi videli prosperujúce Slovensko v lepšie fungujúcej Európskej únii.