Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

EÚ vytvorila ochranný systém CERT proti kybernetickým útokom

Foto: TASR/AP

Toto rozhodnutie nadväzuje na úspešnú ročnú pilotnú fázu tímu, ktorý zaznamenal priaznivé posúdenia od klientov a odborníkov.

Brusel 12. septembra (TASR) - Inštitúcie EÚ posilnili boj proti kybernetickému ohrozeniu vytvorením stáleho tímu reakcie EÚ na núdzové počítačové situácie, takzvaného CERT-EÚ. Toto rozhodnutie nadväzuje na úspešnú ročnú pilotnú fázu tímu, ktorý zaznamenal priaznivé posúdenia od klientov a odborníkov.

"Inštitúcie EÚ, podobne ako všetky ostatné dôležité organizácie, sú často terčom incidentov narušenia bezpečnosti informácií. CERT-EÚ nám pomáha zlepšiť našu ochranu pred takýmito hrozbami. Je tiež veľmi úspešným príkladom toho, čo môžu inštitúcie EÚ dosiahnuť, ak spolupracujú," povedal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Slovenský komisár v tejto súvislosti vyhlásil, že EÚ chce, aby tím CERT patril medzi najlepších v tomto odbore a aby prispieval ku kybernetickej bezpečnosti pre všetkých.

Eurokomisárka zodpovedná za digitálnu agendu Neelie Kroesová dodala, že kybernetická bezpečnosť je pre blaho a konkurencieschopnosť Európy prioritným aspektom. Inštitúcie EÚ sa podľa nej odteraz môžu spoľahnúť na stály CERT pri riešení čoraz sofistikovanejších kybernetických hrozieb voči nim.

V posledných rokoch sa zriadili tímy CERT vo verejnom aj v súkromnom sektore ako malé skupiny odborníkov v kybernetike, ktoré sú schopné účinne a efektívne zasiahnuť v prípade incidentov z hľadiska bezpečnosti informácií a počítačových hrozieb.

Tieto tímy sú navzájom vo veľkej miere prepojené a vytvárajú spoločenstvo odborníkov usilujúcich sa o spoločný cieľ, ktorým je kybernetická bezpečnosť.

V rámci Digitálnej agendy pre Európu, ktorá bola prijatá v máji 2010, sa EK zaviazala, že pre inštitúcie EÚ ako súčasť celkového záväzku k vytvoreniu posilnenej politiky EÚ na vysokej úrovni v oblasti bezpečnosti sietí a informácií založí CERT.

Zdroje CERT-EÚ poskytujú hlavné európske inštitúcie a agentúry EÚ vrátane Európskej komisie, Rady, Európskeho parlamentu, Výboru regiónov a Hospodárskeho a sociálneho výboru, ako aj Európskej agentúry pre bezpečnosť sietí a informácií (ENISA).