Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Už po tretí raz budú rozhodovať o bývalom viceprimátorovi Eugenovi Č.

ŠTS v Pezinku oslobodil bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č. a ďalších dvoch obžalovaných Viktora K. a Ladislava P. v máji 2011.

Bratislava 12. januára (TASR) - Po dvoch rozličných rozsudkoch bude Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) už po tretí raz rozhodovať v kauze výstavby nájomných bytov v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov, kde je obžalovaný bývalý viceprimátor Košíc Eugen Č. a ďalšie dve osoby.

ŠTS mal pojednávať v tomto prípade v máji minulého roka. Proces odročil a tretí rozsudok v tejto kauze nevyniesol. Dôvodom bolo podanie jedného z obžalovaných Ladislava P. na Ústavný súd, v ktorom namieta zaujatosť senátu Najvyššieho súdu SR (NS SR). Tento senát zrušil predchádzajúci oslobodzujúci rozsudok v tomto prípade. Ladislav P. pred ŠTS v Pezinku vysvetlil, že jeden z členov odvolacieho senátu na NS SR predtým rozhodoval v tomto prípade o návrhoch na väzbu a o povolení na odpočúvanie. Nové pojednávanie je vytýčené na 16. januára.

ŠTS v Pezinku oslobodil bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č. a ďalších dvoch obžalovaných Viktora K. a Ladislava P. v máji 2011. Voči tomu sa odvolal dozorujúci prokurátor na NS SR, ktorý oslobodzujúci rozsudok v apríli 2012 zrušil. Išlo v poradí už o druhý rozsudok špecializovaného súdu v tomto prípade.

Ešte v januári 2009 vtedajší Špeciálny súd v Pezinku odsúdil Eugena Č. na šesťročný trest odňatia slobody a spoluobžalovaných Viktora K. a Ladislava P. rovnako na šesť rokov. NS SR v novembri 2009 tento rozsudok zrušil.

Eugen Č. podľa obžaloby údajne na jeseň 2002 spolu s obžalovanými Viktorom K. a Ladislavom P. požadovali od štatutára spoločnosti KAME Maroša Merjavého úplatok 597.491 eur. Firma KAME sa v tom čase stala hlavným dodávateľom výstavby nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov. Mesto potrebovalo na výstavbu bytov financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obžalovaní údajne prisľúbili štatutárovi spoločnosti KAME Merjavému dotácie v celkovej výške 6.008.099 eur. Podmienkou však mala byť desaťpercentná provízia.