Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: S Európskou úniou sa cíti byť spätá necelá polovica Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Eurobarometer mapuje názory občanov EÚ na aktuálne sociálne a ekonomické otázky.

Bratislava 10. marca (TASR) - Obyvatelia Slovenska sú oveľa viac spätí so svojím mestom alebo štátom ako s Európskou úniou (EÚ). Vyplýva to z výsledkov kontinuálneho polročného prieskumu Eurobarometer, ktorý mapuje názory občanov Európskej únie na aktuálne sociálne a ekonomické otázky.

Eurobarometer poukázal na to, že takmer všetci obyvatelia Slovenska (95 percent) sa cítia byť spätí či už so Slovenskom, alebo priamo so svojím mestom či obcou (92 percent). V porovnaní s predchádzajúcim obdobím sa toto vnímanie Slovákov nijako výrazne nezmenilo a zostalo prakticky na tej istej úrovni. Na druhej strane, s EÚ sa cíti byť spätá necelá polovica (46 percent) a s Európou necelé dve tretiny (63 percent) ľudí. "V tomto prípade nastal päťpercentný pokles, pričom najväčšie zníženie tohto pocitu spätosti sme zaznamenali medzi staršími respondentmi, respondentmi s nižším vzdelaním, medzi ľuďmi, ktorí nepoužívajú internet a medzi občanmi s ľavicovou orientáciou," informovala Vladimíra Bunčáková, PR manažérka agentúry TNS, ktorá realizovala zber dát na Slovensku.

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek v tejto súvislosti poukázal na spôsob, akým politici v uplynulom období hovorili o utečeneckej kríze a jej dosahoch na Slovensko. "Ľudia citlivo vnímajú vyjadrenia politických lídrov, ktorí na jednej strane proklamujú proeurópsky postoj a zároveň sa negatívne vymedzujú voči Európskej únii a jej inštitúciám," uviedol Chrenek.

Napriek tomu že spätosť k Európskej únii pociťuje len necelá polovica Slovákov, za občanov EÚ sa ich považuje oveľa viac, približne dve tretiny (69 percent) ľudí. "Občanmi EÚ sa cítia byť skôr mladí ľudia, vysokoškolsky vzdelaní ľudia a ľudia pravicovo orientovaní," spresnila Bunčáková. Až 81 percent mladých ľudí vo veku 15-24 rokov sa cíti byť občanmi EÚ.

Svoje práva občana EÚ pozná len o niečo viac ako polovica (52 percent) Slovákov. Zaujímavé však je, že takmer tri štvrtiny (71 percent) by o týchto právach chceli vedieť viac.

Za najpozitívnejší výsledok EÚ považujú Slováci voľný pohyb osôb, tovarov a služieb v rámci únie (75 percent). Za ďalšie dôležité úspechy EÚ považujú obyvatelia Slovenska euro (49 percent) a mier medzi členskými štátmi EÚ.

Najnovší prieskum sa realizoval v novembri minulého roku v 28 krajinách EÚ a v piatich kandidátskych krajinách na vzorke 27.681 respondentov, z toho 1027 opýtaných bolo zo Slovenska. Prieskum sa dotýkal štyroch základných oblastí - občianstva v EÚ, využívania médií, zamestnanosti a podpory eura a Energetickej únie.