Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Proces vypočúvania komisárov v europarlamente bude ťažký a náročný

Eduard Kukan Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) pre TASR potvrdil, že "grilovanie" členov komisie v príslušných výboroch europarlamentu trvá asi tri hodiny.

Brusel/Bratislava 15. septembra (TASR) - Členov Európskej komisie, ktorí sa už dozvedeli, za akú politiku EÚ budú v najbližších piatich rokoch zodpovedať, čaká pred prevzatím samotnej funkcie proces vypočúvania v príslušných výboroch Európskeho parlamentu - tzv. híring.

Slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) pre TASR potvrdil, že pôjde o náročný proces.

Kukan, ktorý je členom zahraničnopolitického výboru EP, potvrdil, že proces vypočúvania eurokomisárov prebehne v období od 29. septembra do 3. októbra.

"Grilovanie" trvá asi hodiny

"Vypočúvania budú veľmi ťažké a náročné. Komisári sú si toho vedomí a tí, čo pracovali aj v terajšej komisii, vedia, čo ich čaká," skonštatoval Kukan. Dodal, že "grilovanie" členov komisie v príslušných výboroch europarlamentu trvá asi tri hodiny.

Potvrdil, že z pohľadu zákonodarného zboru EÚ sa už príprava na tento proces začala. Poslanci pozorne študujú životopisy eurokomisárov a agendu, ktorej sa budú venovať, a zostavujú zoznam otázok - čo sa koná pod dozorom koordinátorov.



"Už sa začal proces prípravy otázok. Máme na to presný mechanizmus, ktorá politická frakcia koľko času dostane na otázky. V praxi to znamená 15 sekúnd na položenie otázky, 30 sekúnd na odpoveď. Dopredu je presne určené, v ktorej minúte kto bude mať slovo," opísal Kukan priebeh tohto procesu.

Spresnil, že v súlade s tzv. D'Hondtovým princípom, čiže matematickým odzrkadlením počtu mandátov v EP, má každá politická frakcia nárok na čas a na počet položených otázok. Najviac priestoru z tohto hľadiska dostanú pravicoví poslanci z Európskej ľudovej strany (EĽS) a potom socialisti (S&D), potom členovia Európskych konzervatívcov a ľudovcov (ECR) a liberáli z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE).

Šefčovič nebude mať problémy

Kukan pripomenul, že slovenský eurokomisár, ktorým zostáva Maroš Šefčovič, by počas híringu nemal mať problémy. Ide podľa neho o osobnosť, ktorá je v európskych kruhoch už dobre známa a dokázala sa presadiť na čele rezortu pre administratívu a medziinštitucionálne vzťahy v kabinete Josého Manuela Barrosa. Kukan pripomenul, že Šefčovič pred piatimi rokmi v tomto procese obstál, aj keď ho koordinátor frakcie ľudovcov poriadne "dusil".

"Dnes nemôžu proti nemu nič vytiahnuť z jeho profesionálnej životnej dráhy," poznamenal Kukan.

Kandidáti na "odstrel"

Alenka Bratušeková
Foto: TASR/AP
Na druhej strane sú však v rámci budúcej komisie kandidáti "na odstrel". Najčastejšie sa hovorí, že slovinská expremiérka Alenka Bratušeková, ktorej nový šéf komisie Jean-Claude Juncker pridelil podpredsednícke kreslo, nemá v europarlamente podporu ani jednej zo silných frakcií a nemusí dostať súhlas europoslancov.

Pri zostavovaní odchádzajúcej komisie v januári 2010 sa pod tlakom mediálnych obvinení za nevyjasnené majetkové vzťahy a údajné kontakty jej manžela s organizovaným zločinom vzdala postu eurokomisárky bulharská kandidátka Rumiana Želevová. V októbri 2004 europoslanci odmietli kandidatúru Rocca Butiglioneho z Talianska, a to pre jeho výroky na adresu homosexuálov.

"Ak by k tomuto došlo, tak príslušná krajina by musela bleskovo navrhnúť ďalšieho kandidáta do Európskej komisie," zdôraznil Kukan. Podľa neho krajiny, ktoré s touto možnosťou rátajú, musia mať v zálohe "plán B." Aby poslanci EP stihli v dodatočnom termíne pripraviť nový híring pre nového kandidáta.

Kukan zdôraznil, že europarlament urobí všetko pre to, aby nová komisia mohla nastúpiť do úradu 1. novembra. Očakáva sa, že po híringoch bude EP o novej zostave Európskej komisie hlasovať počas októbrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu (22. októbra). Ak by došlo k nečakaným personálnym zmenám v zostave komisie, je ešte možnosť zvolať miniplenárku, aby sa novembrový termín pre nástup budúcej komisie dodržal.