Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pri pátraní po najhľadanejších osobách v Európe môže pomôcť každý

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hľadané osoby sú zverejnené na novej webovej stránke, ktorá je spoločným projektom policajtov združených v ENFAST.

Bratislava 29. januára (TASR) - Od dnešného dňa môže každý pomôcť pri pátraní po najhľadanejších osobách v Európe. Hľadané osoby sú zverejnené na novej webovej stránke www.eumostwanted.eu, ktorá je spoločným projektom policajtov združených v ENFAST (European Network on Fugitive Active Search Teams).

"ENFAST je sieť pracovísk cieľového pátrania v Európe. Jej účelom je efektívna medzinárodná spolupráca pri pátraní po páchateľoch obzvlášť závažnej kriminality na úteku rýchlou a diskrétnou výmenou informácií," priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Sieť je v súčasnosti zložená z 28 národných tímov členských krajín EÚ.

Podľa jej slov je vďaka webovej stránke široká verejnosť informovaná o pátraní po medzinárodne hľadaných zločincoch Európy, obvinených alebo odsúdených za najzávažnejšiu trestnú činnosť alebo z terorizmu. "Na činnosti tímov sa vďaka novej stránke bude môcť teraz podieľať každý, a to poskytnutím informácií k hľadaným, hoci aj anonymne," dodala.

Internetová stránka s najhľadanejšími osobami v Európe je vôbec prvou iniciatívou prezentovať takýto zoznam na paneurópskej úrovni. Dostupná je v 17 jazykoch a obsahuje nielen informácie o najhľadanejších Slovákoch, ale aj ostatných zločincoch Európy.