Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

V Európe sa zvýšila hrozba individuálneho terorizmu, konštatuje vláda

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V oblasti vnútornej bezpečnosti bola situácia na Slovensku stabilná. Nezaznamenalo sa žiadne bezprostredné teroristické ohrozenie.

Bratislava 26. júna (TASR) - V Európe sa vlani zvýšila hrozba individuálneho terorizmu. Vyplýva to zo správy o bezpečnosti SR za rok 2012, ktorú dnes zobrala vláda na vedomie.

Dôvodom je fakt, že občania z niektorých štátov EÚ sa priamo zúčastňujú na bojoch v tzv. zónach džihádu. Zvýšil sa aj záujem o štúdium v rizikových krajinách, v ktorých existuje možnosť kontaktu s radikálnymi náboženskými skupinami, či osobami blízkymi teroristickým sieťam.

Ako sa píše v predmetnej správe, geograficky najbližšou oblasťou, v ktorej existoval potenciál pre destabilizáciu strednej Európy, naďalej zostával západný Balkán. Predovšetkým išlo o Kosovo, Bosnu a Hercegovinu. Rizikové faktory predstavovali hlavne organizovaný zločin ako drogy, nelegálna migrácia, zbrane a potenciálne aj šírenie náboženského extrémizmu.

V oblasti vnútornej bezpečnosti bola situácia na Slovensku stabilná. Nezaznamenalo sa žiadne bezprostredné teroristické ohrozenie.

Do popredia sa ale postupne dostávajú hrozby, ktoré mali nedávno minoritný vplyv na bezpečnosť. Ide napríklad o kybernetickú oblasť. "Vzhľadom na dynamiku technického vývoja pokračoval nárast rizík v danom priestore. Počas minulého roka sa opakovali útoky hackerských skupín smerujúce na inštitúcie štátnej správy v SR," uvádza sa v správe.

Registrovaná trestná činnosť vo väčšine oblastí kriminality naďalej klesala. Aktivity slovenských pravicových a ľavicových extrémistov nepredstavovali ohrozenie vnútorného poriadku SR. Extrémistické skupiny sa ale častejšie zapájali do niektorých občianskych protestov, ktoré zneužívali na vlastnú propagáciu.

"Registrované boli aktivity viacerých zahraničných spravodajských služieb. Ich cieľom bola infiltrácia do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek na získanie informácií z ekonomickej, politickej a vedeckej oblasti, o NATO a EÚ, ako aj snaha o ovplyvňovanie verejnej mienky," upozorňuje správa.