Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: CSÁKY: Nechcem nové konflikty v Európe. Migráciu treba stopnúť

Pál Csáky, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Spolunažívanie jednotlivých kultúr v Európe nezvládli. Okrem toho viac migrantov už na európskom kontinente nechceme, tvrdí euroľudovec Pál Csáky.

Štrasburg (TABLET.TV) – Poslanci Európskeho parlamentu žiadajú prostredníctvom prijatého textu o vytvorenie bezpečných a legálnych spôsobov vstupu občanov tretích krajín na územie EÚ bez toho, aby museli riskovať svoje životy a obracať sa na pašerákov. Europoslanci počas aprílového plenárneho zasadania poukázali na neschopnosť súčasného azylového systému EÚ vyrovnať sa s narastajúcim počtom prichádzajúcich migrantov a vyzvali na radikálnu zmenu tzv. dublinských pravidiel. Parlament navrhuje zriadenie centralizovaného systému zberu a rozdeľovania žiadostí o azyl, ktorého súčasťou by mohli byť aj kvóty pre každý členský štát EÚ. Tento systém by mal fungovať na báze vstupných centier - takzvaných hotspotov, z ktorých by sa žiadatelia prerozdeľovali medzi jednotlivé členské štáty.

Slovenskému europoslancovi Pálovi Csákymu (SMK/EĽS) prekáža, že v schválenom nelegislatívnom uznesení Parlamentu sa opäť objavili kvóty na trvalé prerozdelenie migrantov medzi krajiny Únie. „Je jednoznačné, že migranti nemajú v úmysle zostať napríklad na Slovensku, ale ich cieľovou krajinou je predovšetkým Nemecko a iné bohaté členské krajiny. Z tohto dôvodu som hlasoval proti tomuto uzneseniu,“ vyjadril sa Pál Csáky. Na to, aby sa stalo uznesenie platné, bude potrebný súhlas všetkých členských krajín a Komisie. Podľa Csákyho však kvóty v Rade EÚ neprejdú.

Europoslanec je presvedčený, že najefektívnejším riešením migračnej krízy by bolo vytvorenie utečeneckých táborov mimo územia EÚ. „Myslím si, že by to bolo lacnejšie, bezpečnejšie a pre každého lepšie,“ povedal Csáky. Dodal, že Európa už väčší príliv migrantov kapacitne nezvláda a obyvatelia starého kontinentu migrantov podľa neho ani nechcú. „Nechcem nové konflikty v Európe. Teraz treba povedať stop novým migračným vlnám,“ vyjadril sa Pál Csáky.

Návrh uznesenia, ktoré europlénum schválilo, by mal pomôcť EÚ lepšie zvládať rastúci počet migrantov a žiadateľov o azyl. Parlament zdôraznil, že súčasný azylový systém neberie dostatočne do úvahy mimoriadne migračné tlaky, ktorým sú vystavené členské štáty na vonkajších hraniciach EÚ. Reforma systému by podľa poslancov mala zaistiť spravodlivosť a spoločnú zodpovednosť, solidaritu a rýchle spracúvanie žiadostí o azyl.
Poslanci zároveň vyzvali členské krajiny, aby si splnili svoje záväzky v oblasti núdzového premiestňovania žiadateľov o azyl. Doteraz došlo k premiestneniu len malej časti z celkového počtu 106 000 žiadateľov o azyl, ktorí čakajú na relokáciu z Talianska a Grécka do iných členských štátov EÚ.

Európska komisia sa v súčasnosti už zaoberá návrhom na revíziu takzvaného nariadenia Dublin III, ktoré určujú členský štát zodpovedný za spracovanie žiadosti o azyl. Legislatívny návrh reformujúci dublinské pravidlá predloží exekutíva EÚ do leta.

Pozrite si vyjadrenie europoslanca Pála Csákyho.