Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Európe je treba vrátiť entuziazmus, zhodli sa Kiska a Hollande

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a francúzsky prezident Francois Hollande sa zdravia počas stretnutia v Elyzejskom paláci v Paríži v utorok 22. novembra 2016. Prezident SR Andrej Kiska pricestoval v pondelok 21. novembra na dvojdňovú oficiálnu návštevu Francúzska. Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Obaja prezidenti predstúpili pred novinárov po skončení stretnutia, pričom zdôraznili, že budúcnosť vidia v silnej a jednotnej Európe.

Paríž 22. novembra (TASR) – Mladej generácii v Európe je potrebné dať nádej a Európe ako takej entuziazmus, čo by malo byť úlohou pre lídrov Európskej únie. Na dnešnom rokovaní v Elyzejskom paláci v Paríži sa na tom zhodli prezidenti Francúzska a Slovenska Francois Hollande a Andrej Kiska.

Schôdzka bola súčasťou Kiskovej dvojdňovej oficiálnej návštevy vo Francúzsku (21.-22.11.). Obaja prezidenti predstúpili pred novinárov po skončení stretnutia, pričom zdôraznili, že budúcnosť vidia v silnej a jednotnej Európe.

"Európska únia je riešením na mnohé problémy, ktoré nás dnes trápia," vyhlásil Kiska. Európa potrebuje podľa neho empatiu, vzájomné porozumenie, ktoré pomôžu prekonávať súčasné problémy. Rovnako je presvedčený, že Európa by mala ísť cestou spolupráce. "Cieľ, ktorý pred nami stojí je ťahať Európu dopredu a rozvíjať spolupráce, ktoré pomôžu všetkým štátom," uviedol.

V tomto kontexte vidí aj veľký potenciál rozvoja francúzsko-slovenskej kooperácie. Kiska pritom upozornil na význam, ktorý Francúzsko venuje oblasti inovácií. "V tomto je aj pre nás Francúzsko veľkým príkladom," uviedol prezident.

V rámci vzájomných francúzsko-slovenských vzťahov, ktoré označil za vynikajúce, ocenil okrem ekonomickej oblasti i prepojenie v oblasti vzdelávania a kultúry. "Som rád, že aj dnes bola podpísaná dohoda o spolupráci medzi oboma krajinami v oblasti školstva, jazykového vzdelávania, univerzitnej a vedeckej spolupráce na roky 2016-2019," oznámil Kiska.

Dodal, že Francúzsko je nielen dôležitým a silným partnerom v Európskej únii, ale i krajinou priateľov, ktorá mala už na počiatku formovania dnešného Slovenska strategický význam. Pripomenul v tejto súvislosti fakt, že pred sto rokmi sa v Paríži rodila prvá Československá republika. "Pred sto rokmi to bol práve náš rodák, Milan Rastislav Štefánik, kto zariadil prvý medzinárodný úspech, keď dosiahol prijatie u francúzskeho ministerského predsedu," pripomenul. "Paríž a Francúzsko sú teda súčasťou i histórie Slovenska," zdôraznil slovenský prezident.



Francois Hollande takisto vyzdvihol vzájomné vzťahy v oboch krajín. V ekonomickej oblasti vidí ďalšiu možnosť rozvoja, pričom spomenul, že v blízkej budúcnosti by sa mohli na Slovensku etablovať ďalšie francúzske spoločnosti. "Tým, že budú vytvárať nové pracovné miesta, budú prispievať k cieľu, ktorý Francúzsko sleduje v rámci celej Európske únie – znižovanie nezamestnanosti mladých," pripomenul Hollande.

Úlohu Európskej únie a jej členských štátov vidí nielen v napĺňaní plánu, ktorý stanovil septembrový summit EÚ v Bratislave, ale tiež v zjednotení a praktickej realizácii spoločných snáh o zvýšenú ochranu vonkajších hraníc EÚ a boja proti terorizmu. "Znamená to nielen zabraňovať teroristickým útokom vďaka lepšej prepojenosti informácií medzi krajinami, ale taktiež tým, že budeme si pozorne všímať a jednotne reagovať na to, čo sa deje za hranicami Únie, v Sýrii, v Iraku, Líbyi či africkom kontinente," upozornil Hollande.

Počas dnešného druhého dňa oficiálnej návštevy Andreja Kisku vo Francúzsku prijal slovenského prezidenta tiež predseda Národného zhromaždenia Claude Bartolone. Kiska tiež otvoril rokovanie so strešnou organizáciou francúzskych zamestnávateľov Medef, na ktorom sa okrem ministra hospodárstva Petra Žigu zúčastnili i predstavitelia slovenských firiem.

V Meudone pri Paríži si prezident uctil pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý na observatóriu niekoľko rokov pôsobil. Na záver svojej dvojdňovej oficiálnej návštevy zavítal Kiska do Centra výskumu a vývoja automobilky PSA Peugeot Citroën a stretol sa s krajanmi žijúcimi vo Francúzsku.