Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Polláka v Madride ocenili za boj proti segregácii rómskych detí

Na snímke europoslanec Peter Pollák. Foto: TASR - Jakub Kotian

Je to pre mňa veľká česť. Dnes však nejde o mňa. V prvom rade je to ďalšia možnosť, ako poukázať na to, že narodiť sa ako rómske dieťa nie je nič príjemné, uviedol ocenený europoslanec.

Madrid 23. februára (TASR) - Slovenský europoslanec Peter Pollák (Hnutie Slovensko/EPP) si vo štvrtok v Madride prevzal cenu za boj proti segregácii rómskych detí. V kategórii Vzdelanie je budúcnosť za rok 2023 ocenili jeho prácu na príprave uznesenia, ktoré vlani schválil Európsky parlament. TASR o tom informoval hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky.

"Je to pre mňa veľká česť. Dnes však nejde o mňa. V prvom rade je to ďalšia možnosť, ako poukázať na to, že narodiť sa ako rómske dieťa nie je nič príjemné. Ničím sa neprevinilo, avšak celé jeho detstvo je sprevádzané chudobou, zlými životnými podmienkami, bez vody, bez kanalizácie. A aby toho nebolo málo, tak pri vstupe do základnej školy je potrestané umiestnením do segregovanej triedy," uviedol ocenený europoslanec.

Veľvyslanec SR v Španielskom kráľovstve Juraj Tomaga pripomenul, že rovnosť vo vzdelávaní je veľmi "pálčivým" problémom, ktorý sa vzťahuje najmä na rómske deti z celej Európy.

"Cena je úprimným ocenením práce pána Polláka v Európskom parlamente. Jeho rezolúcia je schválená a môže sa tým pádom použiť vo všetkých krajinách EÚ ako nespochybniteľný argument na presadzovanie rovnosti vo vzdelávaní detí," povedal.

Pollákov prínos ocenil aj bývalý rómsky poslanec dolnej komory Španielskeho parlamentu Ismael Cortés. "Bojuje za základné ľudské práva a je zárukou, že taktiež práva Rómov budú rešpektované v Európe, ako aj v našich členských krajinách," uviedol.

Európsky parlament vlani 4. októbra prijal uznesenie vyzývajúce na prijatie komplexných opatrení a financovanie riešenia segregácie rómskych detí vo vzdelávaní. Toto uznesenie v mene politickej frakcie európskych ľudovcov (EPP) presadil slovenský europoslanec Peter Pollák.

Cenu udeľuje nadácia Fundación Secretariado Gitano (FSG), ktorá sa usiluje o podporu a rovnosť príležitostí rómskej populácie v Španielsku i Európe. FSG začala svoju činnosť v 60. rokoch 20. storočia a ako združenie bola právne založená v roku 1982, píše hnutie Slovensko v tlačovej správe. V roku 2001 bola transformovaná na nadáciu.