Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Europoslanci neratifikujú investičnú dohodu s Čínou pre čínske sankcie

Na archívnej snímke europarlament. Foto: TASR/AP

Jednou zo sankcionovaných je aj slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH).

Brusel 20. mája (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok skritizoval nedávne čínske sankcie proti viacerým zákonodarcom EÚ a upozornil, že nebude rokovať o ratifikácii komplexnej investičnej dohody medzi EÚ a Čínou (CAI), pokiaľ tieto sankcie zostanú v platnosti. Jednou zo sankcionovaných je aj slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH).

V prijatom uznesení poslanci EP dôrazne odsúdili nepodložené a svojvoľné sankcie, ktoré čínske orgány nedávno uvalili na niekoľko európskych jednotlivcov a subjektov vrátane piatich europoslancov. Uznesenie, za ktoré sa vyslovilo 599 poslancov, 30 bolo proti a 58 sa zdržalo hlasovania, upozorňuje, že krok Pekingu je útokom na základné slobody, a nalieha na čínske orgány, aby tieto neodôvodnené obmedzujúce opatrenia zrušili.

V praxi to znamená, že rozhovory o ratifikácii dohody medzi EÚ a Čínou nie sú nateraz možné, lebo uznesenie zdôrazňuje, že akákoľvek úvaha rokovať o CAI, ktorá bola dohodnutá medzi EÚ a Čínou v decembri 2020, ako aj akákoľvek diskusia o jej povinnej ratifikácii poslancami EP "sú oprávnene" zmrazené pre čínske sankcie.

Poslanci zároveň pripomenuli Európskej komisii, že pri rozhodovaní o tom, či dohodu s Čínou schvália, zohľadnia aj situáciu v oblasti ľudských práv v Číne vrátane Hongkongu.

V uznesení sa uvádza, že pozastavením ratifikácie CAI by sa nemali stať "rukojemníkmi" ďalšie obchodné a investičné dohody EÚ s inými regionálnymi partnermi vrátane Taiwanu.

Europoslanci upozornili na potrebu vyvážených vzťahov medzi EÚ a Čínou a podporili súbor samostatných opatrení, ako sú právne predpisy proti rušivým účinkom zahraničných subvencií na vnútorný trh, zákaz dovozu tovaru nútenej práce, ako aj posilnené nariadenie EÚ o kontrole zahraničných investícií. Odkázali, že Únia musí primerane čeliť čínskym hrozbám kybernetickej bezpečnosti a hybridným útokom.

Čínske sankcie uvalené v marci na niekoľko európskych subjektov a politických predstaviteľov vrátane piatich členov europarlamentu a Podvýboru EP pre ľudské práva boli odvetným aktom v reakcii na rozhodnutie EÚ prijať reštriktívne opatrenia proti štyrom čínskym úradníkom v súvislosti s porušovaním ľudských práv v provincii Sin-ťiang, kde žije moslimská menšina Ujgurov. Na čínskom zozname sankcií sa ocitli europoslanci Reinhard Bütikofer a Michael Gahler z Nemecka, Raphaël Glucksmann z Francúzska, Ilhan Kjučjuk z Bulharska a Miriam Lexmann zo Slovenska.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)