Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Europoslanec Mikolášik ponúka finančné granty na pro-life aktivity

Od 100 do 700 eur môžu dobrovoľníci žiadať na projekty, ktoré musia zrealizovať od 25. marca do 31. augusta tohto roku.

Bratislava 26. februára (Teraz.sk) - Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) rozdelí dobrovoľníkom na pro-life aktivity jednorazové granty za tisíce eur. Návrh, ktorý je súčasťou dlhodobého podporného programu s názvom Pomôžme dobru rásť, vyhlásila jeho kancelária pri príležitosti blížiaceho sa Dňa počatého dieťaťa. Odborným garantom projektu sú neziskové organizácie Donum Vitae a eRko-HKSD.

Od 100 do 700 eur môžu dobrovoľníci žiadať na projekty, ktoré musia zrealizovať od 25. marca do 31. augusta tohto roku. Europoslanec Mikolášik chce grantovým programom podať pomocnú ruku tým, ktorí sa pri svojej službe druhým ľuďom stretávajú s potrebou finančnej podpory v oblastiach, ktoré je veľmi náročné alebo nemožné prefinancovať z vlastných zdrojov. pričom aktuálne grantové kolo viaže na podporu aktivít z pro-life oblasti. V druhej etape programu finančný balík navýši o dvetisíc eur, ktoré prerozdelí medzi úspešné pro-life projekty.

“Na Slovensku máme stovky spoločenstiev, ktoré zmýšľajú a konajú pro-life a tento postoj je zároveň neoddeliteľou súčasťou ich spôsobu života. Často však aktivitu za život nemôžu uskutočniť, lebo im chýba finančná pomoc. Presne v takýchto prípadoch, keď aj malé nápady dokážu priniesť veľmi veľa dobra, chcem byť nablízku,” povedal europoslanec a dlhoročný ochranca života doma i v zahraničí Mikolášik. “Majúc pred očami blížiaci sa Deň počatého dieťaťa chcem byť nápomocný tým spoločenstvám a občanom, ktorí si ctia život, neboja sa ho chrániť ani na verejnosti a k postoju ochrany ľudského života od počatia po prirodzenú smrť povzbudzujú aj ďalších,” dodáva predseda europarlamentnej skupiny pre bioetiku.

O grant môže prostredníctvom internetového formulára požiadaťkaždé združenie, hnutie, nezisková organizácia, ako aj spoločenstvo dobrovoľníkov, ktorí sa stretávajú za účelom pomoci druhým a v rámci podaného projektu sa zaviažu pozitívnym spôsobom prezentovať pro-life problematiku v spoločnosti. Stihnúť to musia do 17. marca. Podporené môžu byť konkrétna aktivita, materiálne vybavenie, či úhrada netradičných výdavkov pre dobrovoľníkov.

Odborným garantom aktuálneho kola podporného programu sú neziskové organizácie Donum Vitae a eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí (HKSD), ktoré sú dlhoročnými nositeľmi pro-life postojov v spoločnosti. Donum Vitae (Dar života) združuje hnutia a organizácie s charitatívnym a výchovným zameraním, sledujúc ochranu života od počatia po prirodzenú smrť. eRko - HKSD patrí k najväčším organizáciám, ktoré na Slovensku pravidelne a systematicky pracujú s deťmi a mladými, stálo pri zrode pro-life kampaní „Deň počatého dieťaťa - 25. marec“ a „Sviečka za nenarodené deti“. Obe združenia budú zároveň posudzovateľmi predložených projektov. Mikolášik zabezpečuje organizačnú zložku a je finančným garantom programu.

Bližšie informácie o projekte je možné nájst na internetovej stránke www.pomozme.sk.

Mikolášik je jedným z trinástich slovenských europoslancov, už štyrikrát bol hlavným spravodajcom Európskeho parlamentu, pôsobí v ňom od roku 2004. Je členom výborov pre regionálny rozvoj, životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín a predsedom europarlamentnej skupiny pre bioetiku.