Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Tajani predstavuje pokračovanie tohto nedobrého stavu, tvrdí Sulík

Nový predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani reaguje po jeho zvolení do funkcie na zasadnutí EP v Štrasburgu 17. januára 2017. Foto: TASR/AP

Kým Richard Sulík novému predsedovi EP hlas nedal, europoslankyni Žitňanskej sa páčilo, že tentoraz nebolo o predsedníckom poste rozhodnuté už pred tajným hlasovaním.

Štrasburg/Brusel/Bratislava 18. januára (TASR) – O zvolení Antonia Tajaniho za predsedu Európskeho parlamentu (EP) napokon rozhodli aj hlasy zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Jej členom je aj slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorej sa páčilo, že tentoraz nebolo o predsedníckom poste rozhodnuté už pred tajným hlasovaním.

"Myslím si, že táto voľba po dlhom čase bola skutočnou voľbou, keď kandidáti museli súperiť, keď sa museli uchádzať o podporu poslancov; že nebolo vopred dohodnuté, kto bude víťazom. A myslím si, že takto by to malo byť," uviedla Žitňanská.

Potešilo ju, že každá politická skupina mala vlastného kandidáta na predsedu. Za ECR kandidovala nepočujúca kandidátka Helga Stevensová, ktorú pozitívne vnímali europoslanci naprieč politickými skupinami, nielen v radoch konzervatívcov.

"Do posledného kola postúpili dvaja kandidáti: jeden za EPP, jeden za socialistov. Prirodzene, že nám ako frakcii je bližší pravicový kandidát," vysvetlila Žitňanská s tým, že spoločne zo straníkmi dali hlas Tajanimu. Ten bude podľa nej skupine ECR hodnotovo bližší ako expredseda EP Martin Schulz z radov socialistov.

Hoci ECR napokon podporila spoločného kandidáta novovytvorenej koalície liberálov a ľudovcov na post predsedu, slovenská europoslankyňa nepotvrdila, že to znamená uzatvorenie politického spojenectva. "Budeme sa snažiť byť takou tou protiváhou aj tým liberálom v niektorých témach," dodala s tým, že hodnotovo blízke návrhy novej koalície zas ECR podporí.



Jej stranícky kolega z ECR Richard Sulík kandidátovi ľudovcov Tajanimu hlas nedal. "Dosť veľa poslancov z mojej frakcie podporilo pána Tajaniho, ja som to jednoducho nespravil. Nemyslím si, že má zmysel hlasovať za niekoho, kto predstavuje pokračovanie toho nedobrého stavu," uviedol europoslanec. Očakáva, že pod jeho vedením sa bude Únia uberať takým smerom ako doteraz.

Lídra liberálov Guya Verhofstadta označil za obchodníka bez zásad, ktorý bol schopný pre zvolenie do funkcie urobiť všetko. "Pittella je ďalší takýto obchodník, ktorý sa chcel silou-mocou stať predsedom parlamentu, a v prvom rade narobil socialistom veľkú hanbu," zhrnul voľby predsedu EP Sulík.

Novým predsedom Európskeho parlamentu (EP) sa v utorok stal kandidát Európskej ľudovej strany (EĽS) Antonio Tajani. Zvolený bol až v poslednom, štvrtom kole voľby aj vďaka hlasom konzervatívcov a reformistov.

Tajani v tajnom hlasovaní získal 351 hlasov europoslancov a kandidoval za najpočetnejšiu skupinu ľudovcov v europarlamente. Hoci získal spomedzi šiestich kandidátov v prvom, druhom aj treťom kole najviac hlasov, nemal nadpolovičnú väčšinu potrebnú na zvolenie.