Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Iniciatíva občanov umožní priamo navrhovať nové právne predpisy EÚ

Iniciatívu môžu podporiť všetci občania Európskej únie (štátni príslušníci členského štátu) minimálne vo veku, keď sú oprávnení hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Bratislava 28. marca (TASR) - Od 1. apríla 2012 sa začne uplatňovať nariadenie o Európskej iniciatíve občanov. Ide o nástroj priamej demokracie a jeden z najinovatívnejších prvkov, ktoré prináša Lisabonská zmluva.

Umožňuje občanom Európskej únie požiadať Európsku komisiu, aby navrhla legislatívu v tých oblastiach, ktoré nespadajú do výlučných právomocí členských štátov. Občania Európskej únie tak boli zrovnoprávnení s Radou a Európskym parlamentom, ktorým takéto právo prislúchalo už pred nadobudnutím platnosti Lisabonskej zmluvy.

Iniciatíva občanov sa môže týkať ktorejkoľvek oblasti, v ktorej má Komisia právomoc predkladať návrhy právnych predpisov (napríklad v oblasti životného prostredia, poľnohospodárstva, dopravy alebo verejného zdravia) za nasledujúcich podmienok:

- iniciatívu občanov musí podporiť aspoň 1 milión občanov Európskej únie z aspoň 7 z celkového počtu 27 členských štátov Únie;

- v každom z týchto 7 členských štátov je potrebné zozbierať stanovený minimálny počet vyhlásení o podpore (na Slovensku ide o 9750 podpisov).

Iniciatívu môžu podporiť všetci občania Európskej únie (štátni príslušníci členského štátu) minimálne vo veku, keď sú oprávnení hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Pre ďalšie informácie zverejňujeme odkaz na internetovú stránku Občianskej iniciatívy v slovenskom jazyku, vytvorenú Európskou komisiou: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=sk


Tu bude player