Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Európska komisia chce na Slovensko poslať expertov kvôli eurofondom

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Eurokomisárka re regionálnu a mestskú politiku informovala o práci akčného tímu na pomoc s urýchlením čerpania eurofondov na základe záverov decembrového samitu Európskej únie.

Bratislava 26. marca (TASR) – Brusel by mal na Slovensko vyslať expertov na problémové oblasti pri čerpaní eurofondov, ku ktorým patrí napríklad verejné obstarávanie. Vyplynulo to z dnešného rokovania podpredsedu vlády SR pre investície Ľubomíra Vážneho s eurokomisárkou pre regionálnu a mestskú politiku Corinou Cretu, ktorá je na dvojdňovej návšteve v Bratislave.

Rokovanie, na ktorom sa zúčastnili aj riadiace orgány jednotlivých operačných programov, sa podľa Vážneho hovorkyne Silvie Belešovej venovalo maximálnemu využitiu záväzkov z programového obdobia 2007 až 2013. Eurokomisárka informovala o práci akčného tímu na pomoc s urýchlením čerpania eurofondov na základe záverov decembrového samitu Európskej únie.

Zástupcovia rezortov prezentovali, ako flexibility ponúkané Európskou komisiou umožnia zvýšiť čerpanie finančných prostriedkov v operačných programoch. Požiadali komisiu o urýchlené prijatie revízie usmernenia k ukončeniu starého programového obdobia a pokračovanie diskusie k ďalším možnostiam flexibility na technickej úrovni.

Európska komisia ocenila spoluprácu a úsilie riadiacich orgánov pri využívaní flexibilít. "Slovenská republika je v tejto oblasti vnímaná ako pozitívny príklad pre ostatné krajiny. Komisárka vyzvala na preskúmanie všetkých možností flexibility v rámci existujúcich pravidiel a prisľúbila podporu aj vo forme vyslania expertov na problémové oblasti, napríklad verejné obstarávanie," priblížila Belešová.

Zúčastnení sa zhodli na veľkom význame investícií politiky súdržnosti Európskej únie na Slovensku a potrebe urýchleného prijatia nápravných opatrení potrebných pre plynulé financovanie projektov.