Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Európska komisia zastavila konanie voči SR pre chránené vtáčie územia

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Chránené vtáčie územia sú súčasťou európskej sústavy chránených území známej pod názvom NATURA 2000.

Bratislava 21. marca (TASR) - Európska komisia (EK) dnes zastavila konanie voči Slovensku v súvislosti s vyhlasovaním chránených vtáčích území (CHVÚ). "Stalo sa tak po tom, keď SR s účinnosťou od 1. januára vyhlásila Chránené vtáčie územie Levočské vrchy, čím splnila požiadavky EK. Slovensko sa tak vyhlo súdu a pravdepodobne vysokej pokute," informoval hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Maroš Stano.

Európska komisia začala konanie v roku 2007, problémom bolo nevyhlásenie 33 chránených vtáčích území. Tie malo Slovensko vyhlásiť v roku 2004 ku dňu vstupu SR do EÚ. Komisia preto začala konanie, Slovensko postupne väčšinu území vyhlásilo. "Na Slovensku bolo vyhlásených 41 CHVÚ, posledným boli Levočské vrchy s rozlohou viac ako 46.000 hektárov," priblížil Stano.

Chránené vtáčie územia sú súčasťou európskej sústavy chránených území známej pod názvom NATURA 2000. Jej cieľom je zabezpečiť rozumné a k prírode citlivé využívanie krajiny, popri ktorom možno zachovať prírodné hodnoty, jedinečné nielen z pohľadu Slovenska, ale aj celej Európy.