Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Európske hnutie Bosny a Hercegoviny ocenilo ministra M. Lajčáka

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mimovládna organizácia tým ocenila jeho zásluhy a aktivity v oblasti urýchlenia eurointegračného procesu v Bosne a Hercegovine.

Bratislava 28. mája (TASR) - Vyznamenanie Európskeho hnutia Bosny a Hercegoviny dostal dnes v Bratislave podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Mimovládna organizácia tým ocenila jeho zásluhy a aktivity v oblasti urýchlenia eurointegračného procesu v Bosne a Hercegovine.

Minister Lajčák sa v danej sfére angažuje od roku 2007, či už ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a osobitný predstaviteľ EÚ pre Bosnu a Hercegovinu, alebo ako výkonný riaditeľ pre Európu a strednú Áziu Európskej služby pre vonkajšiu činnosť a v neposlednom rade ako šéf slovenskej diplomacie.

Lajčák počas rozhovoru s predsedom hnutia Predragom Praštalom zdôraznil potrebu väčšieho úsilia domácich aktérov naplniť európsku budúcnosť Bosny a Hercegoviny. Mimovládne organizácie a občianska spoločnosť ako celok majú významnú úlohu pri podpore verejnej debaty o zásadných otázkach smerovania krajiny, vrátane zámeru vstúpiť do Európskej únie (EÚ).

Európske hnutie Bosny a Hercegoviny založené v roku 2005 je mimovládna organizácia, ktorá pôsobí v oblasti podpory širokej spoločenskej diskusie s cieľom vytvárať demokratickú spoločnosť, jednotu medzi ľuďmi a ich komunitami, ako aj šíriť európske hodnoty.

Európske hnutie podporuje vstup krajiny do Európskej únie.