Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

ZAHRANIČNÉ MÉDIÁ: Slováci si zvolili do parlamentu fašistov

Ilustračné foto. Na snímke čakajúci novinári v Bratislave 6. marca 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Výsledkom parlamentných volieb na Slovensku je výrazný pokles popularity strany Smer-SD premiéra Roberta Fica, uviedol v prvej reakcii na slovenské voľby európsky internetový týždenník Politico.

Brusel 6. marca (TASR) - Sobotňajšie parlamentné voľby na Slovensku vyprodukovali roztrieštený parlament: odstupujúci premiér Robert Fico, hoci je víťazom volieb s 28,3 percentami hlasov, bude mať ťažkosti pri zostavovaní vládnej koalície, domnievajú sa francúzsky denník Le Monde i belgická televízna stanica RTBF.

Denník upozornil, že k tomuto problému treba pridať účasť extrémnej nacionalistickej pravicovej strany, ktorá sa po prvý raz dostala do lavíc parlamentu, len niekoľko mesiac predtým, ako Slovensko preberie rotujúce predsedníctvo v Európskej únii.

Le Monde pripomenul, že premiér Fico zameral kampaň svojej strany na odmietnutí prijímať migrantov na Slovensko, avšak štrajk učiteľov a zdravotných sestier znížil dosah tohto problému na verejnú mienku. Aj preto sa môže zopakovať scenár z roku 2010, keď Smer-SD vyhral voľby, ale nepodarilo sa mu vytvoriť koalíciu a ocitol sa v opozícii.

Francúzsky denník, podobne ako aj belgická televízna stanica RTBF, uviedol názor slovenského analytika Ábela Ravasza, podľa ktorého Fico bude na vytvorenie koaličnej vlády potrebovať najmenej dvoch alebo troch partnerov. Na druhej strane by musela vzniknúť aliancia šiestich stredopravých strán, aby sa uchádzala o zostavenie vlády.

S odkazom na premiérový vstup extrémnej pravice v podobe ĽSNS do Národnej rady, kde by mala získať 14 kresiel, Le Monde v medzititulku použil výraz "Fašisti v parlamente". Denník citoval slová slovenskej europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej, ktorá túto situáciu opísala ako "veľkú hanbu" pre Slovensko a "veľkú katastrofu", ak Slováci budú mať fašistov v parlamente, keď bude SR predsedať Európskej únii.

Francúzsky denník v súvislosti s výsledkom volieb uviedol, že Fico pred voľbami označil multikulturalizmus za "fikciu" a odmietal kvóty na prerozdeľovanie utečencov odporúčané Európskou komisiou. V tom však nebol vo východnej Európe izolovaný, pripomenul denník, lebo podobné názory má aj líder vládnucej strany v Poľsku Jaroslaw Kaczyňski, maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Českej republiky Miloš Zeman.

Výsledkom parlamentných volieb na Slovensku je výrazný pokles popularity strany Smer-SD premiéra Roberta Fica, uviedol v prvej reakcii na slovenské voľby európsky internetový týždenník Politico.

Denník upozornil, že Ficova strana nedosiahla 44 percent ako v roku 2012, keď sama dokázala zostaviť vládu. Politico skonštatoval, že Fico sa zrejme pokúsi do tretice o zloženie vládneho kabinetu - na čo však bude potrebovať koaličných partnerov.

Podľa Politico je Fico známy pre svoje populistické politické ťahy vrátane bezplatného cestovania vlakom pre študentov a dôchodcov alebo vratkami za plyn krátko pred voľbami.

Tlačová agentúra AP výsledky volieb po sčítaní väčšiny hlasov označila za "prekvapivý vývoj", najmä keď sa do parlamentu podarilo dostať aj neonacistickej strane Mariana Kotlebu.

AP citovala slová premiéra Fica, ktorý priznal, že Smer-SD dúfal, že získa aspoň o 4-5 percent viac hlasov než 28,3 percenta, ktoré potvrdili štatistiky ústrednej volebnej komisie. Podľa agentúry je to však pre Fica stále "slušný výsledok".

Agentúra uviedla, že odchádzajúci premiér favorizuje úlohu silného štátu v ekonomike, že sa kriticky staval k západným sankciám voči Rusku a je známy svojou silnou protimoslimskou rétorikou.

Slovensko nebolo súčasťou európskych trás pre stovky tisíce utečencov a migračnú krízu zatienili štrajky učiteľov a zdravotných sestier: ale aj napriek tomu Fico urobil z tejto krízy centrálnu časť svojej kampane, pripomenula agentúra.

AP za najpozoruhodnejší moment volieb považuje úspech neonacistickej Ľudovej strany Naše Slovensko so ziskom nad 8 percent hlasov a 14 miestami v parlamente.

Agentúra pripomenula, že Marian Kotleba bol šéfom zakázaného neonacistického hnutia Slovenská pospolitosť, ktoré organizovalo protirómske zhromaždenia a sympatizovalo so slovenským nacistickým bábkovým štátom z druhej svetovej vojny. AP zdôraznila, že ĽSNS označuje NATO za teroristickú organizáciu a opakovane slovne útočí na Európsku úniu a spoločnú európsku menu.

Tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti spresnila, že vodca ĽSNS v minulosti čelil niekoľkým obvineniam zo šírenia rasizmu a fašizmu, ale nebol súdne trestaný. Predvolebná kampaň tejto strany bola podľa DPA založená na podnecovaní verejnosti proti utečencom a rómskej menšine.

Agentúra AP citovala slová šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka, že Kotlebov úspech vo voľbách "skomplikuje vnímanie Slovenska v Európe", lebo Slováci "si zvolili do parlamentu fašistov".

Výsledok volieb podľa AP povedie k "tvrdým rokovaniam" v čase, keď sa Slovensko chystá v druhej polovici roka 2016 prevziať rotujúce predsedníctvo v Európskej únii.

Sobotňajšie voľby do slovenského parlamentu spôsobili mohutné politické zemetrasenie, konštatovalo dnes internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság. Strana premiéra Roberta Fica Smer-SD získala Pyrrhovo víťazstvo a neonacisti vedení Marianom Kotlebom popreli všetky výsledky prieskumov, pričom hravo prekročili prah potrebný na vstup do Národnej rady SR. Most-Híd je opäť v parlamente a SMK sa tam opäť nedostala, zhrnul výsledky denník.

Smer-SD získal prekvapivo slabý výsledok. Most-Híd Bélu Bugára sa síce dostal do parlamentu, avšak vo voľbách účinkoval slabo. SMK už po tretí raz neprekročila prah, ale Kotlebova extrémistická ĽSNS vstupom do NR SR spôsobila zdesenie.

Népszabadság podčiarkuje, že v oblastiach, kde žije maďarská menšina, bola účasť voličov podpriemerná.

Ďalšie maďarské denníky informovali o slovenských parlamentných voľbách pod titulkami: "Voľby priniesli prekvapenia - politická stabilita sa skončila?", "SMK sa do parlamentu nedostala", "Voľby vyhral Fico - Bugárovci sa dostali dnu, Berényiovci nie", "Fico vyhral, je však v ťažkej situácii", "Voľby na Slovensku nemajú skutočného víťaza", či "V parlamente bude iba sedem Maďarov".



Pod názvom "Ťažké zostavenie vlády na Slovensku - Po prvý raz pravicoví extrémisti v parlamente" prináša súhrnný materiál o výsledkoch sobotňajších parlamentných volieb Stredonemecký rozhlas (MDR).

Podľa neho sociálni demokrati premiéra Roberta Fica, ktorý môže byť po tretí raz predsedom vlády SR, prišli o absolútnu väčšinu a musia rátať s tvrdými rokovaniami. Po prvý raz sa do parlamentu v Bratislave dostali pravicoví extrémisti. Za hlavnú tému predvolebnej kampane označuje elektronické médium migračnú krízu a pripomína, že hranicu zvoliteľnosti prekonalo osem politických subjektov.

MDR pripomína nočné vyjadrenia lídra Smeru-SD o "patovej situácii" a jeho jasné slová na margo vytvorenia nového vládneho kabinetu: "Nebude to ľahké".

Na margo prvej účasti Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu MDR píše, že tento subjekt sa vyvolávaním protiutečeneckých a protirómskych nálad pohybuje na hranici legality. O jeho lídrovi poznamenáva, že už opakovane čelil obvineniu z rasizmu a extrémizmu, avšak nikdy ho právoplatne neodsúdili.

Za "ťažký debakel" označuje MDR volebný výsledok SDKÚ, ktorá do roku 2012 trikrát stála na čele vlády SR a v osobách Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej ponúkla dvoch premiérov.

Tak prvý, ako aj druhý program verejnoprávnej nemeckej televízie ARD a ZDF informovali o prvých trendoch hlasovania na Slovensku už v priebehu uplynulej noci.

ARD pripomína v aktualizovanom materiáli na internetovom servere straty vládnej strany Smer-SD, ktorej výsledok je podstatne horší ako sa očakávalo, ale aj prekvapujúcu účasť viacerých pravicových strán v novozvolenom parlamente

Mienkotvorný nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) nazval spravodajstvo o parlamentných voľbách na Slovensku 2016 slovami "Ťažké straty pre vládnu stranu".

Pod titulkom "Neúspech pre Roberta Fica: Vládna strana stratila absolútnu väčšinu" informuje o výsledkoch volieb internetové vydanie nemeckého spravodajského týždenníka Focus.

Tlačová agentúra DPA venovala a venuje volebnému i povolebnému dianiu na Slovensku nemalú pozornosť.

Sociálni demokrati premiéra Roberta Fica utrpeli podľa jej materiálu značnú prehru, ale zostávajú najsilnejšou politickou silou krajiny pred SaS pod vedením eurokritika Richarda Sulíka známeho z účinkovania vo viacerých nemeckých televíznych talkšou reláciách, píše nemecká agentúra.

Podľa DPA je z ôsmich politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu v Bratislave, viacero ťažko politicky predvídateľných. Výsledok naznačuje ťažké rokovania o vytvorení novej vlády, konštatuje.

Nemecká agentúra ponúkla už svojim odberateľom okrem iného aj portrét lídra strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko.

Výsledky parlamentných volieb na Slovensku ukázali, že stávka premiéra Roberta Fica na obavy z prisťahovalcov mohla prospieť ďalším kandidátom, napísal dnes britský denník Guardian. Informoval, že ultrapravicová radikálna strana Mariána Kotlebu získala 8,2 percenta hlasov, čo je takmer trojnásobok toho, čo predpovedali predvolebné prieskumy.

Guardian na svojej webovej stránke pripomenul, že Kotleba sa v minulosti ukazoval v uniformách pripomínajúcich Slovenský štát a bol vyšetrovaný pre šírenie nenávisti voči rómskej menšine, nebol však uznaný vinným.

A dodal, že do parlamentu sa prekvapivo dostala aj nová antiimigračná strana podnikateľa Borisa Kolára.

Pod názvom Posun doprava po voľbách na Slovensku - Fico stratil absolútnu väčšinu priniesol dnes materiál o výsledkoch sobotňajších parlamentných volieb rakúsky mienkotvorný denník Der Standard vo svojom internetovom vydaní.

Materiál pripomína straty vládnucej strany Smer-SD a konštatuje, že odmietavý postoj jej lídra, premiéra Roberta Fica voči moslimským prisťahovalcom zdieľa väčšina opozičných strán. Súčasne konštatuje, že v utečeneckej politike zastávalo Slovensko podobný postoj ako jeho susedné štáty Poľsko a Maďarsko, vehementne sa brániace voči kvótam pre prerozdelenie utečencov v rámci členských štátov únie.

Veľmi podobne nazval svoje spravodajstvo aj iný viedenský mienkotvorný denník Die Presse.

Kurier vo svojom internetovom vydaní zvolil titulok Sociálni demokrati stratili väčšinu.

Denník Kronen Zeitung si popri stratách vládnej strany všíma aj fakt, že v novom parlamente nebudú chýbať pravicoví radikáli, či neúspech KDH i prekvapujúco nízky zisk strany #Sieť bývalého prezidentského kandidáta Radoslava Procházku. Zmieňuje sa aj o pomalom zverejňovaní konkrétnych výsledkov Štatistickým úradom SR.

Na premiéra Roberta Fica, ktorý už po štvrtý raz bez prerušenia triumfoval so stranou Smer-SD v parlamentných voľbách na Slovensku, čaká náročná úloha zostaviť stabilnú vládu v situácii, keď sa do parlamentu dostalo osem politických strán, vyplýva z materiálu rakúskej tlačovej agentúry APA.

Líder Smeru-SD a predseda vlády SR nevylúčil žiadnu zo štandardných politických strán ako potenciálneho koaličného partnera, čo platí tak o strane Most-Híd, ako aj Slovenskej národnej strane (SNS), podčiarkuje APA.

Rakúska tlačová agentúra ponúkla odberateľom podrobný prierez politickou dráhou slovenského premiéra, ktorý podľa autorov vsadil v druhej polovici ostatného volebného obdobia na zastavenie pomaly klesajúcej popularity. Realizovali sa tri sociálne balíčky, ktoré stáli štát stovky miliónov eur, konštatuje APA a pripomína kroky ako bezplatná železničná doprava pre dôchodcov a študentov či zníženie DPH na vybrané potraviny. Fico však skutočne bodoval až s tvrdým postojom v utečeneckej kríze, tvrdí APA. Väčšina Slovákov, pokračuje, si neželá utečencov v krajine. Fico odmietol záväzné kvóty pre prerozdelenie utečencov v rámci únie a reagoval žalobou na Európskom súdnom dvore na predmetné závery. Navyše svojim voličom prisľúbil stabilitu a pokračovanie sociálneho kurzu, tisícky nových pracovných miest, nové nájomné byty, ako aj zvýšenie minimálnej mzdy na 500 eur, pripomína materiál.

O volebnom dianí a výsledkoch sobotňajšieho hlasovania na Slovensku priebežne informovali i poľské médiá.

Titulok Slováci si zvolili parlament. "Veľké zemetrasenie" zvolila dnes na webe pre informácie o výsledkoch parlamentných volieb 2016 spravodajská televízia TVN24.

V materiáli sa zdôrazňuje víťazstvo Smeru-SD so stratou absolútnej väčšiny, druhé miesto SaS, ako aj fakt, že po prvý raz bude mať v Národnej rade SR zastúpenie krajne pravicová strana Kotleba - ľudová strana Naše Slovensko.

Poľské médiá citujú slová premiéra Roberta Fica o náročných rokovaniach o zostavení budúcej vlády, ktoré si vyžiadajú istý čas, ako aj Igora Matoviča z OĽaNO-NOVA o "veľkom zemetrasení". Poukazujú na fakt, že Smer-SD a SNS by v možnej koalícii museli doplniť ďalší koaliční partneri, ak má ísť o vládu väčšinovú a stabilnú. Práve ich hľadanie nebude jednoduché.

Verejnoprávny Poľský rozhlas prináša volebné spravodajstvo zo SR pod názvom Ľavica víťazí na Slovensku, neznamená to však, že bude aj vládnuť.

Autor materiálu pripomína komplikované zloženie budúceho parlamentu, slová premiéra Roberta Fica, lídra víťaznej strany volieb Smer-SD, že sa pokúsi o vytvorenie novej vlády, aj keď to nebude ľahké, ako aj vyjadrenie Richarda Sulíka z euroskeptickej liberálnej SaS, že v prípade Ficovho neúspechu pri rokovaniach je pripravený pokúsiť sa o vytvorenie stredopravej koalície.

Pod názvom Smer bez väčšiny v parlamente, Fico musí hľadať koaličných partnerov prináša spravodajstvo internetový server Polskatimes.pl.

Internetový server Polonia Christiana prináša volebné informácie zo SR pod názvom Voľby na Slovensku: Víťazí antiimigrantská ľavica. Do parlamentu sa dostanú aj "antisystémové strany".

Internetový server Wirtualna Polska zvolil pre spravodajstvo zo Slovenska titulok Vládna strana opäť víťazí vo voľbách.

Internetové vydanie periodika Wprost zasa zvolilo pre spravodajstvo názov Voľby na Slovensku: Vyhrala ľavica, ale nezískala väčšinu.