Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Európsky deň advokátov upriamuje pozornosť na dôvernosť komunikácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úlohou advokáta je podľa Slovenskej advokátskej komory v plnej miere poskytnúť nezávislú právnu pomoc svojmu klientovi.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Európsky deň advokátov, ktorý tento rok pripadá na stredu, upriamuje pozornosť na dôvernosť komunikácie advokáta a klienta. Slovenská advokátska komora (SAK) pripomína, že dôvernosť vzťahu medzi advokátom a klientom je kľúčová pre spravodlivý súdny proces a riadny výkon spravodlivosti v právnom štáte.

Táto problematika podľa komory dlhodobo rezonuje na medzinárodnej úrovni, kde je vnímaná ako podstatná súčasť systému ochrany základných práv. "V prípade Slovenskej republiky je táto téma ešte naliehavejšia, najmä vzhľadom na opakované pokusy zasahovať do nezávislosti výkonu advokátskeho povolania a prelamovať dôvernosť komunikácie s obhajcami," priblížili z mediálneho odboru SAK.

Úlohou advokáta je podľa SAK v plnej miere poskytnúť nezávislú právnu pomoc svojmu klientovi. "Takúto pomoc by nebolo možné poskytnúť v prípade, ak by advokátom bolo umožnené vyzradiť tajomstvá dôverne poskytnuté klientom, prípadne, ak by bolo dovolené túto mlčanlivosť prelamovať štátnym orgánom," podotkli z komory.

Na Slovensku je dôvernosť komunikácie klienta s advokátom podrobne upravená v domácej legislatíve, povinnosť dôsledne chrániť takúto komunikáciu zároveň vyplýva z medzinárodných záväzkov, vrátane judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva.

SAK aj pri príležitosti Európskeho dňa advokátov vyzýva na dôslednejšiu ochranu nezávislosti advokácie, vrátane dôvernosti komunikácie klientov s advokátmi. "Túto ochranu je potrebné zabezpečovať dôsledným rešpektovaním platného práva v právnej praxi a pomocou vhodných legislatívnych úprav, ktoré reflektujú naše medzinárodné záväzky," zdôraznili z komory.