Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Žitňanská: Európsky prokurátor posilní boj proti korupcii aj v SR

Foto: Ilustračné foto

Pri kreovaní Európskej prokuratúry sa bude podieľať 20 členských štátov Únie vrátane Slovenska.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Európsky prokurátor zabezpečí nezávislé vyšetrovanie trestných činov, ktoré sa dotýkajú finančných záujmov Európskej únie (EÚ). Nezávislý arbiter má dozorovať vyšetrovanie aj karuselových, DPH-čkových obchodov nad 10 miliónov eur s cezhraničným prvkom. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá víta zriadenie Európskej prokuratúry (EPPO). S vytvorením súhlasila dnes Rada EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť.

"Budeme mať nezávislého arbitra, ktorý bude dozorovať vyšetrovanie a rozhodovať o tom, či sa pôjde do trestného stíhania, alebo sa zastaví. Dôležité je, že rozhodovanie o týchto otázkach pôjde na nadnárodnú úroveň. To je garancia nezávislosti," povedala Žitňanská novinárom. Zdôraznila, že samotné vyšetrovanie budú robiť národné orgány a veci sa budú súdiť pred národnými súdmi.

Do pôsobnosti európskeho prokurátora by mohla spadať napríklad kauza typu nástenkový tender. Európsky prokurátor posilní podľa Žitňanskej boj proti korupcii aj na Slovensku. Dodala, že pri kreovaní tejto prokuratúry sa bude podieľať 20 členských štátov Únie vrátane Slovenska. "Každá krajina nominuje svojho zástupcu do grémia, v rámci ktorého sa vytvoria trojčlenné kolégiá, ktoré budú dozorovať prípady," doplnila. Žitňanská si nemyslí, že by Slovensko malo mať problém niekoho delegovať.

Zriadením EPPO sa zásadne zmenia pravidlá hry. Mnohé prípady trestnej činnosti zamerané proti rozpočtu EÚ sú nadnárodné, preto je podľa stanoviska Európskej komisie nevyhnutná inštitúcia, ktorá je schopná nielen vyšetrovať, ale tieto činy aj trestne stíhať bez ohľadu na hranice.

Dnešný súhlasný postoj Rady EÚ s EPPO znamená, že môžu naplno začať práce na tom, aby bola Európska prokuratúra plne funkčná začiatkom roku 2020. Komisia na budúci rok začne s procesom selekcie národných kandidátov na funkciu prokurátorov, ktorí budú sídliť v Luxemburgu, a ubezpečila, že vyčlení dostatočné zdroje na to, aby sa výsledky činnosti EPPO dostavili čo najskôr.