Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Európsky súd pre ľudské práva priznal odškodné slovenskému teroristovi

Košičan Ladislav K. (na snímke uprostred), archívne foto. Foto: TASR/František Iván

Slovenská republika je povinná zaplatiť Kucovi odškodné vo výške 6500 nemajetkovú ujmu a ďalších 9000 eur ako kompenzáciu jeho výdavkov a nákladov spojených so súdnym konaním.

Štrasburg/Bratislava 26. júla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dal v utorok za pravdu Ladislavovi Kucovi, ktorý je považovaný za prvého slovenského teroristu, a priznal mu odškodné vo výške niekoľko tisíc eur. Vyplýva to z rozhodnutia súdu zverejneného na internetovej stránke ESĽP.

Na základe rozhodnutia súdu v Štrasburgu je Slovenská republika povinná zaplatiť Kucovi odškodné vo výške 6500 eur ako nemajetkovú ujmu a ďalších 9000 eur ako kompenzáciu jeho výdavkov a nákladov spojených so súdnym konaním. Odškodné musí byť Kucovi vyplatené do troch mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku.

Kuc, ktorý sa pokladá za "extrémneho ochrancu zvierat", bol uznaný za vinného z viacerých trestných činov vrátane teroristického útoku, ku ktorému došlo podvečer 28. decembra 2011 na Ulici protifašistických bojovníkov v Košiciach, kde vybuchla podomácky vyrobená bomba uložená v odpadkovom koši. Výbuch zhodou okolností nikoho nezranil a spôsobil len materiálne škody.

Prípad Kuca doposiaľ nie je na Slovensku uzavretý. Okresný súd Košice I ho v júni 2013 Kuca za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25-ročné väzenie. Obhajoba sa proti rozsudku odvolala a argumentovala novým znaleckým posudkom, podľa ktorého obžalovaný pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať. Krajský súd napokon rozsudok v októbri toho istého roka zrušil a vec vrátil nižšiemu súdu s tým, že je potrebný kontrolný posudok znaleckej organizácie. Tá potvrdila príčetnosť obžalovaného s tým, že nebol duševne chorý, mal len poruchu osobnosti. Okresný súd mu tak v júli 2014 opakovane vymeral 25-ročný trest v ústave na výkon väzby s najvyšším stupňom stráženia. Kuc sa opäť odvolal.

Až Najvyšší súd SR napokon rozhodol, že skutok bol nesprávne kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin terorizmu a mal by byť rekvalifikovaný na všeobecné ohrozenie. Rozsudky súdov nižšieho stupňa zrušil. Vlani v septembri vymeral okresný súd v Košiciach Kucovi 23 rokov a šesť mesiacov väzenia za všeobecné ohrozenie. Keďže ten sa znova odvolal, vec stále nie je uzatvorená. Kuc počas celého konania neopustil väzenie.

Na ESĽP žaloval Kuc Slovenskú republiku pre porušenie Dohovoru o ľudských právach, konkrétne dĺžky a odôvodnenia väzby. Tvrdil, že slovenské súdy pri rozhodovaní o jeho pokračujúcej väzbe nevzali do úvahy osobitosť jeho situácie danú jeho duševným stavom a nezaoberali sa jeho argumentmi v tomto ohľade.

ESĽP vo svojom rozsudku uviedol, že súdy sa pri predlžovaní Kucovej väzby opierali o hrozbu pokračovania v trestnej činnosti a hrozbu úteku, jeho dlhodobú psychiatrickú liečbu a skutočnosť, že spáchanie viacerých skutkov nepoprel. Odvolávali sa tiež na získané dôkazy a výpovede svedkov, ktoré potvrdzovali, že Kuc mal v úmysle sfalšovať svoj občiansky preukaz a v prípade odhalenia sa pokúsiť o útek. ESĽP uznal, že slovenské orgány sa až do prvého odsúdenia sťažovateľa mohli obávať, že Kuc sa dopustí ďalšej trestnej činnosti a ujde.

Po zrušení rozsudku z júna 2013 sa však v trestnom konaní riešila výlučne otázka Kucovej trestnej zodpovednosti v závislosti od jeho nepríčetnosti. Kuc argumentoval potrebou psychiatrickej liečby schizotypovej poruchy, ktorá mu bola diagnostikovaná. V jej dôsledku označil svoju väzbu neprimeranú a nie nevyhnutnú.

Slovenské súdy sa podľa ESĽP vo svojich rozhodnutiach o väzbe otázkami Kucovho duševného stavu nezaoberali, a to aj napriek tomu, že už mali k dispozícii i nový znalecký posudok týkajúci sa jeho duševného stavu.

ESĽP poznamenal, že vláda v konaní tvrdila, že slovenské súdy sa špecifickými okolnosťami Kucovho prípadu zaoberali a predložila písomnú komunikáciu medzi okresným súdom v Košiciach a riaditeľom väznice, týkajúcu sa sťažovateľovho zdravia a schopnosti väznice zabezpečiť mu náležitú starostlivosť.

ESĽP však poukázal na skutočnosť, že súdy majú povinnosť uviesť vo svojich rozhodnutiach argumenty pre alebo proti väzbe a v tomto prípade sa uvedená komunikácia v príslušných rozhodnutiach súdov nespomínala.

Tieto skutočnosti boli pre ESĽP dostatočné na to, aby dospel k záveru, že dôvody väzby, ktoré vnútroštátne orgány uviedli v rozhodnutiach o sťažovateľovej žiadosti o prepustenie z decembra 2013, nebrali do úvahy jeho osobnú situáciu, konkrétne jeho duševný stav. V dôsledku toho neboli dôvody Kucovej väzby medzi 24. októbrom 2013 (kedy mali súdy k dispozícii dva protichodné psychiatrické znalecké posudky) a 2. aprílom 2014 (kedy ústavný súd odmietol Kucovu ústavnú sťažnosť) dostatočné. ESĽP rozhodol, že bol porušený článok 5 Dohovoru o ľudských právach. Ostatné Kucove námietky vyhlásil za neprijateľné.

Pokiaľ ide o otázku spravodlivého zadosťučinenia, Kuc požadoval 30.000 eur z titulu nemajetkovej ujmy a 18.600 eur z titulu nákladov a výdavkov. ESĽP mu priznal 6500 eur ako nemajetkovú ujmu a 9000 eur z titulu nákladov a výdavkov, ostatné nároky zamietol, uvádza sa na internetovej stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Výberová chronológia súdnej kauzy Košičana Ladislava K.:

10. mája 2012 - Konanie Ladislava K. posudzovali policajní vyšetrovatelia ako obzvlášť závažný zločin terorizmu. Obvinili ho zároveň z ďalších skutkov. Útočník čelil niekoľkým ďalším obvineniam - za zločin vydierania, nedovoleného ozbrojovania, prečin nebezpečného vyhrážania a prečin ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Muža stíhali vo väzbe.

8. apríla 2013 - Na Okresnom súde Košice I sa konalo pojednávanie v prípade bombového útoku pri košickej reštaurácii z decembra 2011. Na pojednávanie sa nedostavili dvaja predvolaní svedkovia. Sudca na pojednávaní čítal z výpovedí Ladislavovej kamarátky, ktorá si s ním písala cez internet. Obžalovaného charakterizovala ako čudáka, s ktorým ju spájal vzťah k zvieratám a snahy o ich ochranu. Ladislav podľa nej bol v tomto smere až fanatik, za svoj vzor označil skupinu radikálnych ochrancov práv zvierat ALF (Animal Liberation Front), ktorých akcie bývajú označované ako ekoterorizmus. Netajil sa tiež záujmom o zbrane a výbušniny. Na pojednávaní sa čítali aj výpovede dvoch administratívnych pracovníčok spoločnosti Tesco Stores v Bratislave. Do kancelárie im v novembri 2011 prišiel balík s knihou Meno ruže od Umberta Eca, v ktorej bola uložená megapetarda so zápalkami. Pracovníčky vtedy zavolali políciu, knihu prevzal pyrotechnik, nikomu sa nič nestalo. Zo zásielky je taktiež obvinený Ladislav K. Pojednávanie bolo odročené.

19. mája 2013 – Ladislava K. odsúdil Okresný súd Košice I. za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25-ročný trest odňatia slobody. V histórii Slovenska išlo o prvého odsúdeného teroristu. Ladislava K. zaradil súd do ústavu na výkon trestu s najvyšším stupňom stráženia a uložil mu ochranný dohľad na 36 mesiacov. Obhajoba po rozsudku podala odvolanie.

17. júna 2013 – Košičan Ladislav K. bol podľa obhajoby v čase spáchania skutkov nepríčetný. "Nevedel rozpoznať protiprávnosť a spoločenskú nebezpečnosť svojho konania pre duševnú poruchu, ktorá je trvalého charakteru," uviedla obhajkyňa v záverečnej reči na Okresnom súde Košice I.

4. septembra 2013 - O odvolaní Košičana Ladislava K. voči rozsudku okresného súdu, košický krajský súd opäť nerozhodol. Verejné zasadnutie súdu odročili na neurčito po žiadosti obhajkyne obžalovaného za účelom predloženia nového dôkazu, ktorým má byť nový znalecký posudok z odboru psychiatrie.

30. októbra 2013 - Senát Krajského súdu v Košiciach na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok v prípade Ladislava K., ktorého okresný súd Košice I. za terorizmus odsúdil na 25 rokov odňatia slobody. Okresný súd má vec v potrebnom rozsahu znova prerokovať a rozhodnúť.

20. februára 2014 – Okresný súd Košice I odročil hlavné pojednávanie s Ladislavom K. obžalovaným z terorizmu. Pre pokračovanie procesu je potrebný nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného. Obhajoba trvala na tom, že Ladislav K. je duševne chorý.

27. marca 2014 – Okresný súd Košice I opätovne odročil hlavné pojednávanie s Ladislavom K. Súd stále čakal na nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného.

28. apríla 2014 – Okresný súd Košice I opätovne odročil hlavné pojednávanie s Ladislavom K. Súd stále čaká na nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného. Súd rozhodol o jeho eskortovaní do Trenčína, kde mal byť podrobený pozorovaniu duševného stavu. V poradí tretí posudok má vypracovať znalecká organizácia.

9. júna 2014 - Košický Okresný súd stále čakal na znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu Ladislava K. Sudca preto odročil pojednávanie.

10. júla 2014 – Na 25-ročný trest odňatia slobody odsúdil Okresný súd Košice I Ladislava K. Odsúdený podľa súdu spáchal trestný čin terorizmu a je zodpovedný za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia a ďalšie činy, z ktorých bol obžalovaný. Ladislav K. sa tak stal prvým Slovákom odsúdeným za terorizmus. Hoci obhajoba trvala na tom, že Košičan je duševne chorý, znalecké posudky dokázali, že je za svoj čin plne zodpovedný. Obhajoba sa voči rozsudku na mieste odvolala.

14. apríla 2016 – Najvyšší súd (NS) SR v rámci dovolacieho konania zrušil rozhodnutia košických súdov, ktorými obžalovaného Ladislava K. pôvodne odsúdili na 25 rokov väzenia za terorizmus a ďalšie trestné činy, z ktorých bol obžalovaný. Rozhodnutie NS SR však neznamená, že sa Ladislav K. skutkov, ktoré sú mu kladené za vinu, nedopustil. Skutkový stav bol zistený správne, ale bol nesprávne právne posúdený, ide o trestný čin všeobecného ohrozenia, vyjadril sa predseda senátu na margo jedného zo skutkov obžalovaného. Prípad sa tak vrátil späť na Okresný súd Košice I. NS SR okrem iného poukázal, že obžalovaný umiestnil bombu do kontajnera, ktorý bol v tom čase mimo vchodu do občerstvovacieho zariadenia. Je otázne, či chcel vážne zastrašiť obyvateľstvo, alebo si kompenzovať pocity neúspešnosti. Z vykonaného dokazovania okrem iného podľa neho vyplynulo, že prevádzka po výbuchu fungovala normálne ďalej a personálom bol považovaný za výbuch delobuchu alebo petardy. Polícii ho nahlásili až potom, ako na stene objavili tri škrabance a čin bolo treba zadokumentovať ako poistnú udalosť. Najvyšší súd taktiež poukázal na trestné sadzby slovenského trestného zákona v prípade trestného činu terorizmu. NS SR rozhodol taktiež o vzatí obžalovaného do väzby.

22. júla 2016 – Na pojednávaní v kauze Ladislava K., obžalovaného z terorizmu a ďalších trestných činov, v rámci doplnenia dokazovania vypovedali predvolaní svedkovia a znalci na Okresnom súde Košice I.

26. septembra 2016 – Z terorizmu obžalovaný Ladislav K. sa na hlavnom pojednávaní ospravedlnil za svoje konanie. V záverečnej reči na Okresnom súde Košice I prisľúbil, že už sa nedopustí trestnej činnosti a bude navštevovať psychiatra. Sudca vzhľadom na rozsiahle záverečné reči obhajoby i prokurátora odročil vynesenie rozsudku.

29. septembra 2016 - Na úhrnný trest 23,5 roka odňatia slobody Okresný súd Košice I odsúdil Ladislava K. za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy. Za mreže ho súd poslal do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia, uložil mu navyše trojročný ochranný dohľad. Rozsudok nebol právoplatný, obžalovaný aj krajský prokurátor sa odvolali na krajský súd.

máj 2017 - Krajský súd v Košiciach rozsudok zrušil a predmetnú vec opäť vrátil Okresnému súdu Košice I .