Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Slovensko

V evanjelických kostoloch na Slovensku dnes čítajú a spievajú pašie

Foto: TASR/Milan Kapusta

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) sa dnešná nedeľa nazýva aj "smrtná" alebo "predpašiová".

Bratislava 6. apríla (TASR) - Kresťania na Slovensku i vo svete dnes slávia už piatu pôstnu nedeľu 40-dňového obdobia pôstu pred Veľkou nocou. Na Kvetnú nedeľu (13.4.) sa začne Veľký alebo Svätý týždeň.

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) sa dnešná nedeľa nazýva aj "smrtná" alebo "predpašiová". Napriek pomenovaniu "predpašiová" sa dnes v evanjelických kostoloch na Slovensku čítajú pašie - časti z evanjelia, ktoré hovoria o utrpení Ježiša Krista.

"Dnešná predpašiová nedeľa je charakteristická tým, že sa zameriava na zmysel utrpenia a obety Pána Ježiša viac ako na vlastný dej či priebeh jeho umučenia. Čítajú sa časti zo Starej zmluvy o predpovediach utrpenia a smrti Ježiša Krista," uviedol pre TASR senior Bratislavského seniorátu Boris Mišina, ktorý je farárom v Cirkevnom zbore ECAV na Legionárskej ulici v Bratislave.

Ako dodal, na Kvetnú nedeľu a na Veľký piatok (18.4.) sa budú v evanjelických kostoloch čítať i spievať iné časti pašií, o priebehu utrpenia Ježiša, o jeho mučení a smrti na Golgote.

V Cirkevnom zbore ECAV Bratislava - Staré Mesto, vo Veľkom kostole na Panenskej, sa dnes o 9.30 h uskutočnia pašiové služby Božie so spoveďou a Večerou Pánovou. Slúžiť bude predsedajúca zborová farárka Anna Polcková. Pašie bude čítať herec František Kovár.