Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

V evanjelických chrámoch sa dnes konajú pašiové služby Božie

Na archívnej snímke generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburgského vyznania na Slovensku Miloš Klátik. Foto: TASR - Michal Svítok

Generálny biskup ECAV Miloš Klátik vyzdvihol skutočnosť, že Boh cez svojho Syna a jeho vykupiteľskú smrť prejavil vrcholný skutok svojej lásky k ľuďom.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Slávnostné pašiové služby Božie charakterizujú dnešný Veľký piatok v chrámoch Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.

"Veľký piatok je pre evanjelikov veľmi dôležitý sviatok, ktorý sprítomňuje vrchol Ježišovho utrpenia - jeho umučenie, ukrižovanie a smrť na golgotskom kríži," pripomenul generálny biskup ECAV Miloš Klátik. Vyzdvihol skutočnosť, že Boh cez svojho Syna a jeho vykupiteľskú smrť prejavil vrcholný skutok svojej lásky k ľuďom.

"Ježiš vzal na seba odsúdenie za naše hriechy, aby nás zmieril s Bohom. Nie pre naše dobré skutky, ale jedine cez vieru v jeho vykupiteľskú smrť získame odpustenie hriechov. Preto v ECAV i ďalších protestantských cirkvách sa deň smrti Pána Ježiša Krista svätí ako najväčší sviatok práve Veľký piatok," uviedol generálny biskup Klátik.

Zvýšenú pozornosť venujú evanjelickým bohoslužbám aj elektronické médiá na Slovensku. RTVS dnes odvysielala na STV Jednotka v priamom prenose pašiové služby Božie z Veľkého Krtíša, kde kázal biskup Západného dištriktu ECAV Milan Krivda. STV Dvojka prinesie večer o 20.00 h príhovor generálneho biskupa ECAV Miloša Klátika.

Slovenský rozhlas odvysiela dnes popoludní od 15.05 h pašiové služby Božie z Popradu-Veľkej.

Na 1. slávnosť veľkonočnú 5. apríla o 10.00 bude Televízia TA3 vysielať slávnostné veľkonočné služby Božie z Evanjelického kostola v Čataji, kde kázeň prednesie generálny biskup ECAV Miloš Klátik.