Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Evanjelická cirkev augsburského vyznania slávi prvú pôstnu nedeľu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V období pôstu je šesť pôstnych nedieľ, dnešná prvá má názov Invocavit, ktorý je odvodený od biblického textu - Bude ma vzývať a vyslyším ho...

Bratislava 14. februára (TASR) - V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa dnešnou prvou nedeľou začína 40-dňové obdobie pôstu pred Veľkou nocou.

Celé toho obdobie je predovšetkým vnútornou - duchovnou prípravou na veľkonočné sviatky. Teda sviatky víťazstva Ježiša Krista nad hriechom a smrťou. Je to pre veriacich príležitosť stíšiť sa pred Pánom Bohom a s jeho mocou a pomocou si každý môže urobiť poriadok vo svojom vnútri, pripomínajú duchovní ECAV. V tejto cirkvi nekladú taký dôraz na pôst a odriekanie si jedál ako v iných cirkvách, skôr sa sústreďujú na vnútornú zmenu človeka, na pokánie a návrat k Bohu.

V jednotlivých cirkevných zboroch sa v tomto období koná pôstny modlitebný týždeň. Veriaci sa počas neho stretávajú každý deň pri čítaní a výklade Božieho slova, piesňach a modlitbách. Na viacerých miestach sa uskutočňujú stretnutia pri slove a hudbe a iné duchovné podujatia. Napríklad, vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave sa dnes o 17.00 h uskutoční ekumenický modlitebný večer.

V období pôstu je šesť pôstnych nedieľ, dnešná prvá má názov Invocavit, ktorý je odvodený od biblického textu - Bude ma vzývať a vyslyším ho...

Druhá pôstna nedeľa sa nazýva Reminiscere (Rozpomeň sa), tretia Oculi (Oči), štvrtá Leatere( Veseľte sa), piata je známa ako Smrtná nedeľa - Iudica (Súď), a posledná, šiesta má názov Kvetná alebo Palmová nedeľa (Palmarum).

Kvetnou nedeľou, ktorá v tomto roku pripadá na 20. marca, sa začína Veľký alebo Tichý týždeň - vyvrcholenie pôstneho obdobia.