Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Exekučná imunita sa v prospech samosprávy rozširovať nebude

Miroslav Beblavý, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Plénum Národnej rady SR dnes totiž nepodporilo novelu zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti od Miroslava Beblavého, ktorý mal takýto cieľ.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Exekučná imunita sa v prospech samosprávy rozširovať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes totiž nepodporilo novelu zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti od Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý mal takýto cieľ.

Jeho strana Sieť už v polovici júla avizovala podanie novely, ktorou chcela zabrániť prípadnej exekúcii podielu Martina v Turčianskej vodárenskej spoločnosti (TVS). Tá by mala hroziť kvôli exekúcii mesta pre spornú pohľadávku za 8,4 milióna eur vyplývajúcej zo súdneho sporu o lyžiarske stredisko Martinské hole.

Beblavý v novele navrhoval, aby sa do taxatívneho výpočtu majetku nepodliehajúceho exekúcii doplnila majetková účasť samosprávy v právnických osobách, ktoré v rámci svojho podnikania nakladajú s vlastníctvom Slovenskej republiky.

Poslanec reagoval na novelu exekučného zákona z roku 2012, ktorou súčasná vláda stanovila taxatívny výpočet majetku štátu, kde bez výnimky nemožno exekvovať, alebo majetku, ktorý možno exekvovať len vtedy, ak o tom rozhodne súd. Zavedenie exekučnej imunity odôvodnila tým, že štát plní verejnoprávne funkcie, ktoré nemôžu byť paralyzované.

"Rovnako ako štát aj územná samospráva plní mnohé verejnoprávne funkcie, ktoré nemôžu byť paralyzované," odôvodňoval rozšírenie exekučnej imunity Beblavý. Vysvetlil, že ním predkladaná úprava sa má týkať najmä strategických podnikov územnej samosprávy, ktoré sa zaoberajú vodou. "Po exekúcii majetkových účastí v nich by sa cena vody pravdepodobne zvýšila, čo by malo negatívny vplyv na hospodárenie obyvateľstva," doplnil.