Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Exekučný súd päť mesiacov po začatí činnosti stále nemá sudcov

Ilustračné foto Foto: TASR

Súdna rada SR odsúhlasila tento týždeň šesť nových kandidátov sudcov na toto pracovisko Okresného súdu v Banskej Bystrici.

Bratislava 29. júna (TASR) – Od začiatku februára funguje v Banskej Bystrici nový Exekučný súd s celoslovenskou pôsobnosťou, avšak aj po piatich mesiacoch stále bez sudcov. Dočkať by sa ich mohol v blízkej budúcnosti.

Súdna rada SR odsúhlasila tento týždeň šesť nových kandidátov sudcov na toto pracovisko Okresného súdu v Banskej Bystrici. Ich mená, spolu s ďalšími troma kandidátmi schválenými na májovom zasadnutí Rady, dostane na stôl prezident SR Andrej Kiska. Ten rozhodne o ich vymenovaní.

Výberové konanie na 13 sudcov Exekučného súdu sa uskutočnilo vlani v novembri, vymenovanie úspešných uchádzačov oddialilo preverovanie ich spôsobilosti Národným bezpečnostným úradom a Súdnou radou. Predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Milan Ďurica v pondelok (26.6.) kolegov v Súdnej rade informoval, že situácia je problematická a spôsobuje napätie na banskobystrickom okresnom súde.

"My, samozrejme, čakáme na nových sudcov, lebo na exekučnom pracovisku máme 2100 nových návrhov na exekúciu a na rozkazné konanie 1700 návrhov. A vzhľadom na to, že máme zákonné lehoty, my tých nových sudcov bytostne potrebujeme," ozrejmil Ďurica novinárom.

Od februára vybavuje Exekučný súd agendu okolo nového typu elektronického platobného rozkazu, od apríla aj exekučnú agendu. Ďurica vysvetlil, že zákonné lehoty sa zatiaľ darí dodržať. V prvom stupni konajú prijatí vyšší súdni úradníci a veci na rozhodovanie sudcom boli prerozdelené medzi pôvodných sudcov OS v Banskej Bystrici. "Veríme, že menovačka bude a hneď nastúpia na toto pracovisko," nádeja sa Ďurica.

"Ja s tou situáciou môžem urobiť len to, že môžem ísť poprosiť pána prezidenta, aby rýchlo vymenoval tých sudcov, ktorí prejdú Súdnou radou," reagovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Exekučný súd dnes podľa nej dokáže fungovať vďaka tomu, že sa ho podarilo obsadiť zamestnancami a tiež preto, že exekútori sa snažili podať maximum návrhov na exekúciu podľa starej právnej úpravy. O týchto návrhoch budú rozhodovať ešte príslušné okresné súdy. "Zatiaľ to zvládame, ale dá sa predpokladať, že od jesene už nápor aj v exekučných veciach sa bude zvyšovať, tak už sudcov naozaj potrebujeme," vysvetlila ministerka.

Exekučný súd s celoslovenskou pôsobnosťou bol zriadený na základe minuloročnej novely Exekučného poriadku. Pracovisko bolo vybudované pri Okresnom súde v Banskej Bystrici. Centralizácia exekučnej agendy má podstatne odbremeniť ostatné súdy, ktoré by sa tak mali v budúcnosti viac venovať tomu, na čo sú určené – rozhodovaniu sporov. Špecializovaní sudcovia a ostatní zamestnanci nového pracoviska majú rýchlejšie a efektívnejšie vybavovať túto agendu. Exekučný súd má na starosti aj novozavedený elektronický platobný rozkaz, ktorý je alternatívou k existujúcemu platobnému rozkazu.