Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Exekútori vítajú Centrálny register exekúcií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vďaka centrálnemu registru má byť jasne vidieť reálny stav o počte exekúcií na Slovensku.


Bratislava 22. októbra (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) víta vznik Centrálneho registra exekúcií, ktorý upravuje schválený zákon o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní.

"Sme radi, že naša dlhodobá iniciatíva sa konečne pretavila do konkrétnej legislatívnej podoby. Centrálny register bude po svojom spustení výrazným prínosom pre občanov i podnikateľské prostredie," povedal dnes prezident SKE Miroslav Paller.

Pomocou registra si budú môcť občania podľa neho skontrolovať, či voči nim nie je vedená exekúcia. "Dlžníci veľmi často argumentujú, že o exekúcii voči sebe nevedeli, a preto nespolupracovali s exekútorom a nesnažili sa svoj dlh čím skôr vyrovnať," vysvetlil Miroslav Paller.

Podnikatelia si zas budú môcť podľa neho preveriť bonitu svojho partnera v biznise aj prostredníctvom registra a budú sa tak môcť vyhnúť "nepríjemnému prekvapeniu v budúcnosti". Register exekúcií má byť k dispozícií aj bankám, ktoré by tak mohli vedieť reálnejšie posúdiť schopnosť klienta splácať prípadný úver.

Vďaka centrálnemu registru má byť jasne vidieť reálny stav o počte exekúcií na Slovensku. Presné štatistiky podľa Pallera dosiaľ neboli možné.

SKE presadzuje aj zavedenie náhodného elektronického prideľovania exekúcií na krajovom princípe. "Je to významný protikorupčný nástroj, ktorý stransparentní a zlacní exekučný proces a vyrovná nevyvážené postavenie veriteľa a dlžníka," povedal Paller. SKE verí, že rezort spravodlivosti tento inštitút zavedie.