Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Ministerstvá a Eximbanka budú spolupracovať pri podpore exportu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po oficiálnej časti valného zhromaždenia sa k zástupcom členských firiem RSE pripojili predstavitelia MZVEZ, MH a Eximbanky.

Bratislava 16. mája (TASR) - Rámec spolupráce pri podpore slovenských firiem na zahraničných trhoch definuje štvorstranné memorandum o spolupráci medzi Radou slovenských exportérov (RSE), Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, Ministerstvom hospodárstva (MH) SR a Eximbankou. Podpísali ho štvrtok pri príležitosti valného zhromaždenia RSE.

Signatári ním podľa rady deklarovali spoločnú vôľu angažovať sa v dlhodobom procese spolupráce a prispievať tým k prehlbovaniu kontaktov a väzieb medzi aktérmi národného systému podpory exportu. "Podpísanie štvorstranného memoranda medzi kľúčovými aktérmi v oblasti podpory exportu umožnilo spečatiť dohodu o spolupráci medzi súkromným sektorom a štátnymi inštitúciami. Je to pozitívny signál aj v rámci medzirezortnej spolupráce. Osobne považujem tento moment za prelomový, je vyústením nášho štvorročného úsilia pre slovenských exportérov," zhodnotil predseda RSE Lukáš Parízek.

Po oficiálnej časti valného zhromaždenia sa k zástupcom členských firiem RSE pripojili predstavitelia MZVEZ, MH a Eximbanky. Vzájomná diskusia sa venovala aktuálnym výzvam slovenskej ekonomickej diplomacie a globálnym trendom v oblasti exportu a medzinárodného obchodu. Všetci zúčastnení sa zhodli na potrebe intenzívneho rozvíjania aktivít smerujúcich k podpore a diverzifikácii exportu.

RSE je podnikateľské združenie, ktoré presadzuje záujmy slovenského súkromného sektora v oblasti exportu. V súčasnosti združuje vyše 100 členov a partnerov z rôznych sektorov, ktorí exportujú produkty a služby do celého sveta. Je členom Rady vlády pre konkurencieschopnosť a produktivitu.