Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

EXKLUZÍVNE: Vianoce a súťaž s HELENOU VONDRÁČKOVOU

Na snímke Helena Vondráčková. Foto: TASR

Hosťom Radoslava Šeba v relácii Exkluzívne pre TABLET.TV bola speváčka Helena Vondráčková.

Bratislava 23. decembra (TABLET.TV) - Predsavzala som si, že nikdy nechcem prísť o krásu vianočných sviatkov, a preto na Vianoce nespievam a nepracujem. Užívam si doma tradície, ktoré si pamätám ešte z detstva a ku ktorým ma viedli moji rodičia. V relácii Exkluzívne pre TABLET.TV to uviedla speváčka Helena Vondráčková.

Ikona československej hudobnej scény Helena Vondráčková má za sebou ďalší rok plný koncertovania. Len v rámci turné Helena DNES odohrala približne tridsiatku koncertov v Českej republike, ale aj na Slovensku. "Pri skúsenostiach, ktoré mám, to nie je pre mňa veľké číslo. Ja som bola kedysi zvyknutá odohrať aj tridsať koncertov za jeden mesiac. V dnešnej dobe je to trochu iné, samozrejme. Zatiaľ ale všetko dobre dopadlo, hlas ma neopustil a ľudia stále chodia na moje koncerty. Mnohé z nich sú vypredané. Vždy po koncerte robím aj autogramiádu. Je to veľmi milé a povzbudzujúce, keď podpisujem knižky, CD, fotky alebo plagáty a ľudia na mňa chrlia samé superlatívy a krásne vety, priania. To je akoby takou injekciou do ďalšej práce," povedala Vondráčková. Ako tiež spomenula, pri každom kariérnom vzostupe vždy myslí na slová svojho otca alebo babičky. "Otec mi vždy hovoril: Stoj vždy pevne na zemi, nelietaj v oblakoch, lebo ten pád môže byť veľmi tvrdý. Babička, tá mi vždy radila, že aj keď som slávna, nech nikdy nezabudnem byť skromnou, a to mám vždy kdesi za ušami," zaspomínala.

TOP 10 skladieb storočia a Dlouhá noc



Helena Vondráčková sa v tomto roku zúčastnila aj na mnohých oslavách pri príležitosti 100. výročia založenia spoločného štátu Čechov a Slovákov. Pri tejto príležitosti dostala aj ocenenie za skladbu Dlouhá noc (2000), ktorá je podľa Čechov jednou z desiatich najlepších skladieb storočia. "Výnimočne som si vtedy bola istá, že Dlouhá noc bude hitom. Nie vždy má človek istotu, že to, čo si myslí, tak aj bude. V tomto prípade, keď mi Michal David priniesol túto skladbu - vtedy bola jednou z mnohých z môjho vtedy pripravovaného albumu Vodopád - som predpokladala jej úspech. Hitom z toho CD mala byť iná skladba, Vodopád, ale ja som hovorila, že nebude to Vodopád, ale bude to práve Dlouhá noc," zaspomínala na vydanie skladby pred osemnástimi rokmi.



Vianoce Heleny Vondráčkovej



Práve Vianoce sú pre Vondráčkovú obdobím, keď pracovné tempo spomalí. "Všetky zvyky a tradície som prebrala z obdobia svojej mladosti a detstva. Robím takmer všetko tak, ako robila moja mama. Držíme advent, čím sme si odjakživa predlžovali krásne vianočné sviatky. Už na jeho začiatku sme vždy ozdobovali dom, piekli sme vianočné pečivo. Ja som vždy pomáhala a aj som ochutnávala cesto, ktoré maminka pripravovala v kuchyni. Na Vianoce tiež chodievame do kostola a často sme s ockom chodili na prechádzky, zatiaľ čo maminka pripravovala štedrovečernú večeru. Samozrejme, držali sme pôst. Potom sme zapaľovali sviečky pripevnené na vlašských orechoch, ktoré plávali na vode a ešte predtým, ako sme išli k vianočnému stromčeku, spievali sme si vianočné koledy. Bola to nádhera. Maminka bola veľmi šikovná a väčšinou som od nej dostávala ručne vyrábané darčeky. Alebo nám niečo ušila, alebo nám uplietla. Otec kupoval knižky alebo nám daroval nejaké LP," priblížila zaužívané zvyky a tradície Vondráčková.

Hudobná stálica je na česko-slovenskej scéne už viac ako päť dekád. Dnes je pre ňou najväčším šťastím zdravie a rodinná pohoda. "Zdravie moje, zdravie môjho manžela. Obom sa nám dobre darí a každý máme prácu, ktorú milujeme. Veľmi sa máme radi. To je, myslím, veľmi dôležité, nielen pre nás, oboch, ale aj pre všetkých okolo nás," povedala v Exkluzívne pre TABLET.TV.

Zatiaľ čo vianočné sviatky plánuje stráviť v kruhu rodiny a najbližších doma v Českej republike, so starým rokom sa definitívne rozlúči a ten nový privíta opäť na Slovensku. Vo Vysoký Tatrách vystúpi v posledný deň v roku hneď dvakrát.

Veľké plány na rok 2019



Nestarnúca diva Helena Vondráčková pripravuje na Slovensku ďalší mimoriadny koncert. Po úspechu megakoncertu k jej 70. narodeninám sa fanúšikovia môžu tešiť na ďalší veľkolepý koncert. Dlouhá noc, Sladké mámení, Pátá a mnohé ďalšie hity Vondráčkovej rozozvučia amfiteáter v Nitre 15. júna 2019.

Diváci ocenia veľkolepú scénu, Charlie Band, no hlavne kráľovnú českej a slovenskej scény, ktorá si podmanila a získala sympatie viacerých generácií. "Zistila som, že ma neskutočne baví oslavovať narodeniny na Slovensku. Špeciálny koncert, ktorý som mala k svojmu jubileu pred dvoma rokmi, som si chcela zopakovať aj pod hviezdnym nebom. V Nitre sa mi toto želanie splní," povedala Vondráčková.

Speváčka po dlhšej dobe v budúcom roku zavíta aj na nemecké pódiá. V šiestich mestách sa predstaví v rámci svojho sólového turné v Nemecku. "Na turné po Nemecku sa veľmi teším a už teraz sa intenzívne pripravujem. Ako hosťa som si pozvala známu nemeckú skupinu Stimmen der Berge, ktorá so mnou zaspieva zmes najznámejších hitov," uzavrela.

Súťažte TERAZ s TABLET.TV



Megakoncertu pri príležitosti 55. výročia pôsobenia Heleny Vondráčkovej na hudobnej scéne sa vďaka TABLET.TV v spolupráci so Silvi Production môžete zúčastniť aj vy. Vo vianočnom vydaní relácie Exkluzívne pre TABLET.TV speváčka prezradila, kto stojí za legendárnym tancom k hitu Sladké mámení.

Na našej oficiálnej Facebook stránke TABLET.TV dajte lajk na našu reláciu, odpovedzte na súťažnú otázku do komentárov pod ňou a v pondelok 7. januára 2019 vyžrebujeme výhercu, ktorý získa 2 lístky na megakoncert v Nitre, ktorý sa uskutoční 15. júna 2019.

Pozrite si vianočnú časť Exkluzívne pre TABLET.TV s Helenou Vondráčkovou.