Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Exmanželka zavraždeného Deáka neprišla na súd, neprevzala predvolanie

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa začal proces s medzinárodne hľadaným Róbertom Lališom, označovaným za šéfa gangu sýkorovcov, ako aj s ďalšími obžalovanými, ktorí čelia obžalobe z viacerých starých vrážd a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Na snímke je obžalovaný Marek T., údajný objednávateľ vraždy Romana Deáka, eskortovaný do budovy súdu. Banská Bystrica, 20. januára 2015. Foto: TASR - Dušan Hein

Na Špecializovanom trestnom súde mala dnes vypovedať exmanželka zavraždeného Deáka Sofia M., v súčasnosti manželka exministra hospodárstva.

Banská Bystrica 23. februára (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes pokračovalo hlavné pojednávanie so siedmimi obžalovanými, ktorých špeciálna prokuratúra viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a tiež zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Údajný šéf gangu sýkorovcov Róbert L., známy pod prezývkou Kýbel, je na úteku, rovnako ako Martin B., prezývaný Rus. Koná sa voči nim ako ujdeným. Ďalší obžalovaný Jozef R., nazývaný Potkan, požiadal senát ŠTS, aby pojednával v jeho neprítomnosti a neskôr to isté urobil aj Alojz K., známy ako Lojzo Čistič.

Na lavici obžalovaných sedí trojica - Ivan C., prezývaný Vinco-Vincko, Marek T. a Martin K. Posledný menovaný, ktorý čelí obžalobe z účasti na vražde Romana Deáka a členstva v zločineckej skupine, hneď v prvý deň megaprocesu (20.1.) urobil vyhlásenie o svojej vine.

Pred senátom ŠTS mala dnes vypovedať exmanželka zavraždeného Deáka Sofia M., v súčasnosti manželka exministra hospodárstva. Ako však konštatoval predseda senátu, neprevzala si predvolanie. Vypovedal tak iba hoteliér Ľuboš V., ktorý v spomínaných rokoch robil riaditeľa bratislavského hotela Junior, kde chodievali aj sýkorovci. Hotel mali v prenájme bratia Diničovci.

"Eda aj Roba som bral ako svojich šéfov. Ja som sa staral o hotel, to bola pre mňa priorita, aby zarábal peniaze. Vážili si to. Ľudia si mysleli, že koľko toho vlastnia, ale oni mali veľa nehnuteľností len v nájme. Hotel mali prenajatý na 30 rokov," uviedol svedok.

S Robertom Diničom začal tráviť viac času po smrti Eduarda. "Robo bol pre mňa človek, ktorý, keď mi niečo povedal, tak som to urobil. Všetko sa týkalo hotela. Počul som, ako povedal, že urobí všetko pre to, aby našiel vrahov svojho brata, ktorí ho tak hnusným a špinavým spôsobom zabili. Obidvaja boli na seba naviazaní," spomínal Ľuboš V.

Potvrdil, že do hotela chodili viacerí sýkorovci, ich šéfa Róberta L., ktorý je dnes na úteku, si pamätá ako slušného hosťa. Ak vraj aj mali sýkorovci nejaký konflikt s bratmi Diničovcami, "určite nie v hoteli alebo v bare". Kto mohol mať motív na vraždu Diničovcov, nevedel presne uviesť.

Oboch bratov zavraždili v roku 1998, Eduarda v máji a Roberta v októbri. Za plánovaním ich vraždy mal stáť Róbert L. s komplicmi, ktorí sedia na lavici obžalovaných.

"O vražde Deáka neviem nič," konštatoval svedok. Podľa obžaloby si likvidáciu Deáka mal objednať Marek T. "Neviem, nepoznám Mareka T., ale počul som o ňom, že je šikovný podnikateľ – z jednej koruny vie urobiť dve," uzavrel Ľuboš V.