Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Exminister Galko chce riešiť strelnicu v Rusovciach na pôde výboru

Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Téma strelnice v Rusovciach, na ktorej cvičia policajti, sa možno dostane na pôdu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Bratislava 9. januára (TASR) - Téma strelnice v Rusovciach, na ktorej cvičia policajti, sa možno dostane na pôdu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Rokovať chce o tejto problematike podpredseda SaS Ľubomír Galko, podľa ktorého mala byť táto strelnica dávno zatvorená.

"Napriek prísľubom ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara sa v Rusovciach stále strieľa a je čas to riešiť. Požiadal som preto o zaradenie osobitného bodu na najbližšie rokovanie výboru, pretože chcem vedieť, čo iné okrem sľubov urobili Kaliňák s Gašparom na riešenie tejto neznesiteľnej situácie,"
uviedol Galko. Podľa jeho slov ľudia, ktorí žijú blízko strelnice, trpia hlukom a zníženou kvalitou života. "Je najvyšší čas im pomôcť," myslí si opozičný poslanec.

Galko pripomína, že obyvatelia dotknutej časti mesta sa na nadmerný hluk sťažujú už niekoľko rokov. "Jediným výsledkom je však sľub, že sa strelnica uzavrie a bude im vyhovené v roku 2013. Dodnes sa tak nestalo," upozornil člen liberálov a poukázal na incident, keď sa náboj dostal už aj do bytu a len zhodou šťastných okolností nikoho nezranil. "Rozumiem tomu, že policajti musia cvičiť. Nemalo by to však byť na úkor kvality života obyvateľov. Existuje mnoho iných možností, pravda, to by kompetentní museli aspoň trochu chcieť. Na výbore požiadam o naozajstné vyriešenie problému," uzavrel podpredseda SaS.

Obyvatelia Rusoviec ešte v roku 2012 odovzdali petíciu, ktorou žiadali zrušenie výcviku v areáli bývalého vojenského objektu v tejto bratislavskej mestskej časti. To, ako si nažívajú pri výcvikovom areáli, sa pokúsili ministerstvu vnútra predviesť 12. júla 2012, keď pred budovou rezortu urobili rachot delobuchmi a pirátmi.

Rezort vnútra vtedy petíciu prijal a zaoberal sa ňou. "Vedenie ministerstva vnútra a Prezídia Policajného zboru v súčasnosti analyzuje sťažnosti občanov a hľadá možnosti, ako vyriešiť túto záležitosť k spokojnosti oboch zainteresovaných strán, teda hľadáme aj také možnosti, ako výcvik zabezpečiť iným spôsobom," uviedla v roku 2012 vtedajšia riaditeľka komunikačného odboru ministerstva Ingrid Stanová.