Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Experti OECD zhodnotia environmentálnu výkonnosť Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Hodnotenie zamerali na pokrok Slovenska k trvalo udržateľnému rozvoju a zachovaniu biodiverzity v kontexte zmeny klímy.

Bratislava 16. júna (TASR) - V týchto dňoch sa na Slovensku uskutočnila hodnotiaca misia environmentálnej výkonnosti krajiny. Jej cieľom je posúdiť výsledky SR v porovnaní s jeho národnými a medzinárodnými environmentálnymi cieľmi od predchádzajúceho hodnotenia v roku 2011. Hodnotenie zamerali na pokrok Slovenska k trvalo udržateľnému rozvoju a zachovaniu biodiverzity v kontexte zmeny klímy. TASR o tom informovalo oddelenie komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Hodnotiaci tím Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) uskutočnil sériu stretnutí so zástupcami ministerstiev a ďalších štátnych inštitúcií, s mimovládnymi organizáciami či občianskymi združeniami.

"Na základe poskytnutých relevantných projektov, informácií a dokumentov získal tím ucelený obraz o dosiahnutom pokroku. Tieto poznatky expertný tím neskôr vyhodnotí a vypracuje záverečnú správu s hodnoteniami a odporúčaniami, ktoré by mali napomôcť zvyšovať environmentálnu výkonnosť Slovenska," priblížil envirorezort.

Záverečný dokument bude podľa MŽP schválený na podujatí OECD za účasti slovenskej delegácie koncom januára 2024.

Hodnotiaca misia sa uskutočnila od 13. júna do piatka. Jej tím je zložený zo šiestich odborníkov na rôzne oblasti životného prostredia, či už klimatickú zmenu, ochranu biodiverzity alebo udržateľný rozvoj. Od vstupu SR do OECD v roku 2000 ide o tretie takéto hodnotenie.