Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Psychiatrické vyšetrenie Malinovej by vraj neodhalilo všetky poruchy

Hedviga Žáková-Malinová Foto: TASR/Vladimír Benko

V stanovisku pre médiá dnes na to upozornil výbor Psychiatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Vykonanie znaleckého vyšetrenia z odboru psychiatrie šesť rokov po čine, tak ako je to v prípade Hedvigy Žákovej Malinovej, nemôže nespochybniteľne zodpovedať na otázku, či bezprostredne po čine trpela poruchami ako je napríklad reaktívna depresia, či posttraumatická stresová porucha. V stanovisku pre médiá dnes na to upozornil výbor Psychiatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti.

"Znalec sa môže vyjadriť len k aktuálnemu psychickému stavu a prípadne ku schopnosti plnohodnotnej účasti na vyšetrovaní, či súdnom konaní. Navyše, vyjadrenie sa ku vierohodnosti poškodenej je v kompetencii znalcov psychológov a nie znalcov psychiatrov," tvrdí psychiatrická spoločnosť.

Tá zároveň poukazuje na to, že pri podozrení na psychickú poruchu malo byť vyšetrenie duševného stavu nariadené v čo najkratšom čase. To sa však nestalo. "Poškodená bola v období po čine v zdravotnej starostlivosti psychiatrov a psychológov, ktorí sú ochotní k jej zdravotnému stavu vypovedať a so súhlasom poškodenej poskytnúť aj zdravotnú dokumentáciu. Vzhľadom k tomu, že chýba znalecké vyšetrenie v období tesne po čine, ide o jediný relevantný zdroj informácií," píše sa v stanovisku.

Pozorovanie Malinovej v psychiatrickom ústave presadzuje Generálna prokuratúra (GP) SR. Tá sa tak podľa námestníka generálneho prokurátora Ctibora Košťála rozhodla urobiť na návrh prizvaných znalcov, ktorým obvinená odmietla odpovedať na otázky. "Podľa poznatkov GP SR sa znalci aj s odstupom rokov vedia hodnoverne vyjadriť k tomu, či obvinená mohla rozpoznať spoločenskú nebezpečnosť svojho konania, a či mohla svoje konanie ovládať," uviedol Košťál.