Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

EXPERTI:V krajských mestách pre znečistené ovzdušie zomrú tisícky ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Bratislave podľa analýzy pre znečistené ovzdušie každý rok predčasne zomrie 1580 ľudí, v Košiciach 990.

Bratislava 24. júna (TASR) - Znečistené ovzdušie si v slovenských krajských mestách každoročne vyžiada viac než 4000 predčasných úmrtí. Tvrdia to experti z Centra pre trvalo-udržateľné alternatívy, ktorí analyzovali údaje Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o množstve prachových častíc a oxidov dusíka v ovzduší.

V Bratislave podľa analýzy pre znečistené ovzdušie každý rok predčasne zomrie 1580 ľudí, v Košiciach 990. Nasledujú Prešov (410), Banská Bystrica (340), Žilina (310), Trnava (240) a Trenčín (190). Počet úmrtí pre Nitru analýza neuvádza. Ekonomické škody týchto úmrtí sú podľa expertov viac než 10 miliárd eur. Nepočítajú pritom s liečebnými nákladmi, práceneschopnosťou ani škodami na poliach a v lesoch.

Predseda CEPTA Daniel Lešinský výsledky považuje za zarážajúce. "Vnímame ako nevyhnutné bez zbytočného odkladu vyčleniť na ochranu ovzdušia adekvátne financie, vyriešiť kompetencie pre samosprávy a podmieniť čerpanie verejných financií vrátane EÚ fondov zeleným verejným obstarávaním," povedal. Organizácia tiež odporúča zaviesť účinné opatrenia regulácie dopravy a emisií z lokálnych kúrenísk, podporiť bezimisnú dopravu, ukončiť výnimky a zaviesť v priemysle a energetike najlepšie dostupné technológie.

CEPTA tiež pripomína, že Slovensko patrí spolu s Poľskom, Českom a Maďarskom ku krajinám s najviac znečisteným ovzduším v EÚ. "Dlhodobo prekračujeme predovšetkým limity znečistenia prachovými časticami. Podľa OECD nás v roku 2015 stálo znečistenie ovzdušia z dôvodu predčasných úmrtí 9,279 miliardy eur, čo predstavovalo takmer 6,5 percenta HDP krajiny," uvádza.