Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Slovensko má veľké podlžnosti k bývalým prezidentom, tvrdí Radičová

Odchádzajúca premiérka SR Iveta Radičová Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Ivety Radičovej by mali mať exprezidenti SR dôstojné postavenie v spoločnosti.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovensko má podľa odchádzajúcej premiérky Ivety Radičovej veľké podlžnosti k bývalým prezidentom.

Ako dodala, štandardom je, že kancelária najvyššieho ústavného činiteľa je významnou inštitúciou v krajine. Exprezident zohráva významnú úlohu aj v ochrane občianskej spoločnosti či pri ľudskoprávnych témach. "Jeho hlas zaznieva pri významných udalostiach v krajine a je vnímaný ako autorita," konštatovala po dnešnom poslednom riadnom rokovaní kabinetu.

Bývalé hlavy štátu majú mať podľa nej dôstojné postavenie a zázemie, aby mohli aj naďalej pôsobiť v spoločnosti. Reagovala tak na úvahu dezignovaného premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o zavedení novej tradície, podľa ktorej by sa odchádzajúcim prezidentom, predsedom NR SR a premiérom, ktorí už nechcú pôsobiť v politike, ponúkol významný post.

O tom, či dostala od neho ponuku na veľvyslanecký post v Londýne, povedala, že o žiadnej ponuke nevie. "Nemám sa k čomu vyjadrovať. Pripadá mi to, že sa médiá s nami hrajú a ja radšej hrám šachové partie," dodala. Na to, či by podobnú pozíciu prijala, ak by jej ju ponúkol, podotkla, že odchádza dobrovoľne a o svojom živote zásadne rozhoduje sama.