Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Exprimátor Prešova Milan Benč pôjde do väzenia na päť rokov

Milan Benč Foto: TASR/Milan Kapusta

Rozhodol o tom dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR na svojom verejnom zasadnutí, čím potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Bratislava 2. marca (TASR) - Exprimátor Prešova Milan Benč pôjde na päť rokov do väzenia za subvenčný podvod v kauze prešovského priemyselného parku.

Rozhodol o tom dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) na svojom verejnom zasadnutí, čím potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Trest by si mal bývalý primátor odpykať vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. NS SR dnes zamietol jeho odvolanie voči rozsudku ŠTS z roku 2014. Verdikt je právoplatný a nie je možné sa voči nemu riadne odvolať.

"Dnešný verdikt by mal byť mementom pre všetkých primátorov, aby dodržiavali zákon," povedal po opustení súdnej siene prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR (GP SR). Obhajca odsúdeného zase nevylúčil využitie mimoriadnych opravných prostriedkov, ako aj dovolania k ministrovi spravodlivosti SR Tomášovi Borecovi.

"Eurofondy mali slúžiť na zvýšenie zamestnanosti a rozvoj regiónu. Absolútne sa ignorujú a neuznávajú fakty ako napríklad dvojitý nájom pozemkov a s tým súvisiaca aj dvojitá úhrada. Konal som čestne a transparentne. Mám veľmi čisté svedomie, nemal som v úmysle konať v rozpore so zákonom," uviedol vo svojom záverečnom návrhu Benč.

"Žiadam, aby môj klient bol spod obžaloby oslobodený, pretože sa skutok nestal," uviedol obhajca v rámci záverečnej reči. "Navrhujem odvolanie obžalovaného zamietnuť," povedal zase prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR. "Na lavici obžalovaných nemal sedieť len obžalovaný Benč, ale aj ďalšie osoby. Jeho vina však preukázaná bola," uviedla dnes okrem iného predsedníčka senátu NS SR. Benč si rozsudok už nevypočul, pretože po prestávke zasadnutia súdnu sieň opustil.

ŠTS odsúdil a uznal vinným Benča už dva razy, a to vo februári 2013 a v novembri 2014. V oboch prípadoch ho odsúdil na päť rokov. Prvý rozsudok NS SR zrušil a opäť prípad musel riešiť ŠTS SR. Benč bol okrem subvenčného podvodu obžalovaný aj z trestného činu poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev.

Mesto v roku 2005 žiadalo v prepočte 7,6 milióna eur z eurofondov na priemyselný park, ale nezabezpečilo si v ňom podiel. V žiadosti, ktorú podpísal Benč, však tento záväzok deklarovalo ako splnený. Okrem toho Prešov nevlastnil ani pozemky pod parkom. Podľa štátneho zástupcu sa tak Benč snažil získať neoprávnenú výhodu pre súkromnú firmu. Park pri obci Záborské vybudovala aj vlastnila firma IPZ podnikateľa Miroslava Remetu. Neskôr ju Prešov kúpil, ale až za nového primátora Pavla Hagyariho, napísal pred dvoma rokmi týždenník Trend.

Šarišská metropola si na to vzala úver. Do parku prišiel zatiaľ jediný investor a to americký dodávateľ automobilových súčiastok Honeywell, vysvetlil vtedy okrem iného týždenník.