Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Exriaditeľ Rudných baní pôjde za branie úplatkov do väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kauzu exriaditeľa riešil v minulosti Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Bratislava 20. januára (TASR) - Bývalý riaditeľ štátneho podniku Rudné bane Jozef Širila pôjde za branie úplatkov na tri roky do väzenia. Rozhodol o tom v utorok 19. januára odvolací Najvyšší súd SR (NS SR) na svojom verejnom zasadnutí. Verdikt NS SR je právoplatný a nie je voči nemu možné riadne sa odvolať. Kauzu exriaditeľa riešil v minulosti Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS).

"NS SR odsúdil Jozefa Širilu na tri roky odňatia slobody nepodmienečne za to, že bral ako riaditeľ štátneho podniku Rudné bane v rokoch 2003 až 2007 úplatky od spoločnosti Metal - Eco Servis (likvidácia banských diel) za to, že tejto spoločnosti z titulu svojho postavenia umožní ďalej pokračovať v prácach na likvidácii odkaliska a banských diel v dobývacom priestore Pezinok, a to aj napriek tomu, že vedel, že uvedená spoločnosť mala platnú nájomnú zmluvu," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Exriaditeľ štátnych Rudných baní Banská Bystrica Širila si vo funkcii roky prilepšoval úplatkami, napísal v roku 2011 denník Sme s odvolaním sa na vtedajší Úrad boja proti korupcii. Vyšetrovateľ Širilu vtedy obvinil po priznaní pezinského podnikateľa Miroslava Václava, ktorý ministerstvu hospodárstva povedal, že exriaditeľ kedysi od jeho firmy žiadal peniaze a dostal viac ako milión korún. Za to vraj firme nerobil problémy pri podnikaní v bývalej pezinskej bani na antimón. Širila na políciu podal sťažnosť.

Podnikateľ tvrdil, že Širilovi vyplatil od roku 2003 do roku 2007 viac ako milión korún (33.000 eur), polícii doložil dokumenty k platbám za asi 12.000 eur (370.000 korún). Širilovi hrozil pôvodne päť- až 12-ročný trest väzenia.