Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

F. Šebej: Totálny reštart Európskej únie je nemožný

František Šebej, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Šebeja je pravdepodobný scenár, že bude Únia pokračovať v súčasnej podobe, čo sa mu nepozdáva. Najviac by sa podľa nehomalo hovoriť o štvrtom scenári nazvanom robiť menej, ale efektívnejšie.

Bratislava 5. marca (TASR) - Totálny reštart Európskej únie (EÚ) s 27 členskými štátmi nie je možný. Myslí si to predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd). "Pri tomto počte členských krajín vrátiť sa na nulu a totálny reštart je podľa mňa nemožný, nerealistický a nežiaduci," povedal Šebej v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, kde debatoval o budúcnosti Únie spolu s členom európskeho parlamentného výboru Jozefom Viskupičom (OĽaNO-NOVA) a europoslancom Ivanom Štefancom (KDH).

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker predstavil tento týždeň tzv. Bielu knihu, ktorá hovorí o piatich scenároch budúcnosti Únie. Podľa Šebeja je pravdepodobný scenár, že bude Únia pokračovať v súčasnej podobe, čo sa mu nepozdáva. "To nie je dobrý scenár," povedal Šebej. Najviac by sa podľa Šebeja malo hovoriť o štvrtom scenári nazvanom "robiť menej, ale efektívnejšie".

Aj Viskupič vidí istý zmysel v tomto scenári. Zvyšné podľa neho môžu viesť k rozpadu Únie. Opozičnému poslancovi chýba šiesty scenár, ktorý by zohľadňoval väčšie zapojenie členských štátov do rozhodovania.

Podľa Štefanca by pre Slovensko bola najlepšia kombinácia prvého scenára "pokračujeme" a štvrtého "robiť menej, ale efektívnejšie". Treba podľa neho dodržiavať dobrovoľnú spoluprácu členských štátov a sústreďovať sa na integráciu napríklad v otázke jednotného digitálneho trhu či energetickej únie. "Aby bol pre našich ľudí dostupnejší a lacnejší internet, lacnejšie a dostupnejšie energie," vysvetlil s tým, že Slovensko by malo zostať v jadre európskej integrácie.



Diskutujúci hovorili aj o brexite. Šebeja znepokojuje, že Úniu opúšťa najsilnejšia armáda. "To je fatálne," vyhlásil. Šebej naznačuje oslabenie bezpečnosti Únie. Podľa Štefanca sa nemožno prizerať na to, že naši občania majú mať v Británii iné podmienky.

Viskupič poukázal, že hoci Británia ešte neaktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy, čo je potrebné pre spustenie vystúpenia Británie z Únie, už bilaterálne rokuje s krajinami. Narážal aj na stretnutie britského ministra pre brexit Davida Davisa so slovenským premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). "Nerokujú, zisťujú si nálady," opravil ho Štefanec.

Kolegovia sa zhodujú, že snahy o odchod z Únie nemusia skončiť len pri brexite. "Brexit naštartoval eróziu, ktorá nemusí dobre dopadnúť. Preto záleží na tom, ako dokážeme s Britmi rokovať a ako dokážeme byť my voči nim veľkorysí," povedal Šebej s tým, že Únia by sa mala snažiť, aby Briti zostali k nej čo najbližšie. Štefanec pripúšťa aj možnosť, že by Británia napokon neodišla. "Všetko sa môže stať," poznamenal.