Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Faktúry za zverejnenie citlivých údajov by mali smerovať do Smeru

Ľubomír Galko (SaS) Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedol to exminister obrany Ľubomír Galko.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Občania, ktorí sa cítia poškodení zverejnením citlivých údajov o svojich osobách v médiách, ktoré boli získané nasadením ITP (informačno-technických prostriedkov) v rokoch 2010 až 2011, by sa mali obrátiť so svojimi žiadosťami o odškodnenie na stranu Smer a jej predstaviteľov a nie na slovenských daňových poplatníkov. Uviedol to exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) v súvislosti s informáciou, že poškodení v kauze údajného odpočúvania žiadajú od ministerstva obrany odškodné.

"Nie je problémom legálne nasadenie ITP so súhlasom sudcu. Problémom je únik a umožňovanie zverejňovania citlivých informácií, ktoré nikdy nemali opustiť múry Vojenského obranného spravodajstva (VOS) a objaviť sa v médiách," vyhlásil Galko. Ako dodal, je dôvodné podozrenie, že informácie z nasadzovania ITP a aj iné operatívne informácie, dokonca zo živých prípadov, prúdili od nečestných dôstojníkov VOS do médií cez vtedajších opozičných poslancov Smeru, ktorí boli v tom čase členmi výboru pre obranu a bezpečnosť NR SR.

Na bratislavskom okresnom súde v utorok (27. 8.) pokračovala kauza údajného odpočúvania z čias ministra Galka. Medzi poškodenými mala byť aj Silvia Horváthová, ktorá v tom čase pracovala na ministerstve hospodárstva. Od rezortu obrany žiada odškodnenie vo výške 450.000 eur. To ho zamietlo, preto sa Horváthová obrátila na súd. Informovali o tom vo svojom večernom spravodajstve televízie TA3 a TV Markíza.

"Kauza odpočúvania je predovšetkým kauzou exministra pána Galka. Všetci poškodení by sa v prvom rade mali obrátiť na neho so svojimi nárokmi, pretože za jeho zlyhanie by nemali platiť všetci daňoví poplatníci," uviedla pre televízie hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.