Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Fakulty STU s operátorom zdôraznili potrebu výskumu v oblasti 5G sietí

Na snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU). Foto: TASR Jaroslav Novák

V rámci neho sa budú spoločne venovať výskumu technológií a procesov v oblasti využívania 5G sietí pre aplikácie v oblastiach prepojenej a inteligentnej dopravy.

Bratislava 27. marca (TASR) - Fakulta informatiky a informačných technológií spolu so Strojníckou fakultou Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave podpísali memorandum o spolupráci so spoločnosťou Orange Slovensko. V rámci neho sa budú spoločne venovať výskumu technológií a procesov v oblasti využívania 5G sietí pre aplikácie v oblastiach prepojenej a inteligentnej dopravy. TASR o tom informovali z Fakulty informatiky a informačných technológií STU.

Nosnými témami, na ktorých sa zmluvné strany memoranda zhodli, sú najmä bezpečnosť cestnej dopravy v prostredí inteligentnej a prepojenej dopravnej infraštruktúry ako nástroja na predchádzanie reťazovým dopravným nehodám, čelným zrážkam v neprehľadných cestných úsekoch či signalizácia detailov o cestujúcich v prípade dopravných nehôd záchranným zložkám a iným účastníkom cestnej premávky. Ďalej ide napríklad o zlepšovanie komunikácie medzi vozidlami a infraštruktúrou pomocou softvérovo definovaných WAN sietí.

Okrem toho, že operátor poskytne výskumníkom z STU konektivitu a prípadné zariadenia potrebné na prístup do siete, zúčastnené strany memoranda deklarujú záujem aj o spoluprácu v oblasti vydávania spoločných vedeckých publikácií. Obe zúčastnené strany majú taktiež záujem spoločne sa zúčastňovať na rôznych odborných konferenciách a seminároch.