Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Falošnou zbierkou pre hluchonemých sa zaoberá polícia

Bezpečnostný kamerový systém nitrianskej mestskej polície v posledných dňoch zaznamenal viacero skupín rumunských Rómov, ktorí mali v uliciach mesta obťažujúcim spôsobom vyberať od ľudí peniaze. Tie mali pod hlavičkami viacerých organizácií údajne putovať pre spolok hluchonemých Foto: TASR/Mestská polícia, Nitra

Na hárkoch sa nachádzajú popri symbole vozičkára logá UNICEF, Červeného kríža a Svetovej zdravotníckej organizácie

Bratislava 9. októbra (TASR) - Trestným oznámením Slovenského výboru pre UNICEF v súvislosti s pokračujúcou falošnou zbierkou pre spolok hluchonemých sa zaoberá už bratislavská polícia.

Trestné oznámenie bolo na Okresnú prokuratúru Bratislava I (OP) doručené 13. augusta. TASR o tom dnes informoval námestník Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP) René Vanek.

"Ide o trestné oznámenie podané generálnou riaditeľkou Slovenského kríža Zuzanou Rosiarovou Kesegovou v súvislosti s podpisovými hárkami, na ktorých má byť aj logo Slovenského kríža, avšak bez vedomosti či súhlasu predstaviteľov Slovenského kríža. Trestné oznámenie bolo odovzdané 15. augusta prokurátorkou OP Ba I na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava I na ďalší postup. Predmetná trestná vec, respektíve trestné oznámenie sa nachádza na Obvodnom oddelení Policajného zboru Bratislava I - Obvodnom oddelení PZ Staré mesto - stred," konkretizoval ďalej námestník KP Vanek.

Ide o kvalifikáciu skutku - prečin podvodu v štádiu pokusu podľa paragrafu 14 a k paragrafu 221 odsek 1 Trestného zákona, prípadne prečin poškodzovania cudzích práv podľa paragrafu 375 odseku 1 písmeno a Trestného zákona.

Slovenský výbor pre UNICEF upozornil v pondelok 8. októbra prostredníctvom médií ľudí na pokračujúcu falošnú zbierku s podpisovými hárkami pre spolok hluchonemých. Na hárkoch sa nachádzajú popri symbole vozičkára logá UNICEF, Červeného kríža a Svetovej zdravotníckej organizácie.

"Nejde o aktivitu žiadnej zo spomínaných organizácií," upozornila v pondelok tlačová tajomníčka UNICEF Slovensko Anna Beňová. Dotknuté organizácie preto už aj koncom júla podali na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie pre podvod a poškodzovanie dobrého mena na neznámych páchateľov. Tá ju postúpila, v zmysle zákona na KP a tá na doriešenie bratislavskej polícii.