Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Febiofest Bratislava chce byť príjemným festivalom dobrých filmov

Tlačová konferencia k 27. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Febiofest 4. marca 2020 v Bratislave. Na snímke zľava výkonná riaditeľka festivalu Ľubica Orechovská, umelecký riaditeľ festivalu Ondrej Starinský a generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kľúčovou sekciou festivalu zostáva súťaž stredoeurópskeho krátkeho filmu.

Bratislava 4. marca (TASR) - Zaostrené na dobrý film je podtitul 27. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava, ktorý sa uskutoční od 11. do 17. marca v kinách Lumiére a Mladosť. Sprievodný program v podobe diskusií, workshopov, koncertov a párty sa bude konať v novom festivalovom dejisku V-klube.



Festival prešiel zmenami, ako o tom informoval jeho prezident a zakladateľ Peter Dubecký, pozíciu výkonnej riaditeľky prijala Ľubica Orechovská, umeleckým riaditeľom MFF Febiofest Bratislava sa stal Ondrej Starinský. "Audiovizuálny fond sa rozhodol podporiť festival trojročným grantom. To je dobrá správa pre festival, divákov aj pre Bratislavu, pretože tendencia je vytvoriť z Febiofestu príjemný mestský festival," povedal v stredu na tlačovej konferencii Dubecký.

"Chceme v Bratislave pripraviť filmový festival, ktorý bude rovnako zaujímavý pre 'cinefilov', ktorí sú profesionálne podkutí v oblasti filmu, a divákov, ktorí majú chuť prísť sa pozrieť na iný typ kinematografie, ako je uvádzaný v kinách," poznamenala Orechovská s tým, že festival rozširuje aj detskú sekciu. Výber filmov sa po bratislavskej časti presunie do ďalších 16 miest Slovenska, "aby pod značkou Febiofestu hľadali dobré filmy aj tí, ktorí ho ešte nenavštívili".

Kľúčovou sekciou festivalu zostáva súťaž stredoeurópskeho krátkeho filmu. V sekcii V strede Európy sa stretnú hrané, dokumentárne a animované snímky do 30 minút z krajín V4, Rakúska a po novom aj z Ukrajiny. "Aj v tejto sekcii príde veľa mladých tvorcov, ktorí navštívia Febiofest," dodala Orechovská s tým, že organizátori sa aj v tejto súvislosti pokúsia obnoviť tradíciu festivalového klubu. "Zvolili sme legendárny V-klub, ktorý sa pokúsime zútulniť, prispôsobiť tomu, aby sa večer po skončení sa maratónu projekcií premenil na miesto stretnutí s tvorcami, besedy, tematizované moderované diskusie a hudobný program," doplnila.

Ondrej Starinský, ktorý je prvý rok na čele festivalu ako umelecký riaditeľ, priblížil program s tým, že má osloviť široké spektrum divákom. Zvlášť upozornil na sekciu Film +, ktorá sústreďuje diela známych režisérov (Roman Polanski, Alejandro Amenábar), oceňované filmy i oscarových nominantov. Medzi nimi je poľská nominácia na zlatú sošku Corpus Christi a dokumentárna udalosť uplynulej sezóny Pre Samu - príbeh sýrskeho manželského páru, ktorý z domova vyženú až opakované smrteľné bombardovania ich nemocnice a túžba po lepšom živote pre novonarodenú dcéru Samu.

Premiéry nových domácich snímok ponúkne Slovenská filmová krajina. "Každý večer máme premiéru nového slovenského filmu. Slovenský film, Ostrochovského Služobníci, aj otvorí festival," prezradil Starinský k sekcii, ktorá odpremiéruje aj dokument Viery Čákanyovej FREM, novinku Miry Fornay Žaby bez jazyka či nový film režiséra Jara Vojteka Raj na zemi venovaný reportérovi Andrejovi Bánovi a dokument Martina Šulíka, ktorý zachytil tvorivú a životnú cestu míma Milana Sládka.

Náročných divákov osloví sekcia Bez limitov a v nej napríklad film Farba z vesmíru v hlavnej úlohe s Nicolasom Cageom či dokument Space Dogs. "Je to prírodopisný film, ktorý sa odohráva v meste. Rakúski dokumentaristi sledujú dvojicu psov, ktorí bojujú o život v moskovských uliciach," dodal Starinský.

V sekcii Osobnosti privíta festival oscarového režiséra Costu-Gavrasa, ktorý osobne uvedie film Priznanie, venovaný monsterprocesom z 50. rokoch, či filmy Kapitál a Dospeláci v miestnosti. "Je to jediný film, ktorý nakrútil v rodnom Grécku a venuje sa ekonomickej kríze, ktorá nastala v súvislosti s Gréckom a eurom," priblížil Starinský snímku režiséra, ktorý si počas slávnostného otvorenia Febiofestu Bratislava preberie Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK) za prínos svetovej kinematografii.