Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Február bol na juhu stredného a východného Slovenska rekordne vlhký

Ilustračné foto, v Bratislave 7. februára 2016. Foto: TASR - Miroslav Košírer

SHMÚ priblížil, že posledný mesiac zimy sa na väčšine Slovenska obvykle vyznačuje najnižšími hodnotami dlhodobých priemerných mesačných úhrnov zrážok.

Bratislava 22. februára (TASR) – Tohtoročný február je na Slovensku bohatý na zrážky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaznamenal rekordné dvojdenné a päťdenné úhrny na viacerých meracích staniciach v Gemeri a južnej polovici stredného Slovenska. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

SHMÚ priblížil, že posledný mesiac zimy sa na väčšine Slovenska obvykle vyznačuje najnižšími hodnotami dlhodobých priemerných mesačných úhrnov zrážok. "Február v roku 2016 je v tomto zmysle výnimočný," skonštatovali experti ústavu Pavol Faško, Oliver Bochníček a Ladislav Markovič.

Výnimočnosť tohtoročného záveru zimy pritom nie je iba v denných, ale aj vo viacdenných úhrnoch zrážok. SHMÚ zaznamenal viacero miest s rekordnými dvojdennými, respektíve päťdennými úhrnmi zrážok pre tento mesiac za obdobie od polovice 20. storočia.

Podľa SHMÚ vzduchové hmoty prinášajúce zrážky postupovali na Slovensko na konci prvej februárovej dekády a počas väčšiny druhej dekády od juhu až juhozápadu. Prejavil sa pritom vplyv náveterných efektov, ktorý ovplyvnil množstvo zrážok na južných svahoch a úpätiach pohorí v južnej polovici stredného, ale aj východného Slovenska.

Rekordy padli v Banskej Bystrici a Rožňave, kde dvojdňový úhrn zrážok prekročil hranicu 50 milimetrov. V Banskej Štiavnici sa zase päťdňový úhrn zrážok priblížil ku hranici 70 milimetrov, čo je tiež najvyšší nameraný údaj od roku 1951.

Naopak, v Oravskej Lesnej SHMÚ rekord nezaznamenal, aj keď na konci druhej a na začiatku tretej dekády boli zrážky výdatnejšie i na severozápadnom Slovensku. Maximálny päťdenný úhrn zrážok tu neprekročil 60 milimetrov, zatiaľ čo v roku 1966 dosiahol hranicu 90 mm.