Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

M. FEDOR: Ministerstvo obrany nebolo schopné predstaviť jasné plány

Na archívnej snímke Martin Fedor Foto: TASR/Michal Svítok

Za pozitíva uplynulých štyroch rokoch označil Fedor spustenie dobrovoľnej vojenskej prípravy.

Bratislava 9. februára (TASR) - Ministerstvo obrany nebolo schopné za štyri roky predstaviť jasné plánovacie dokumenty o modernizácii ozbrojených síl a veľa kľúčových rozhodnutí pôsobilo náhodne. Tvrdí to exminister obrany Martin Fedor (#Sieť) na margo štvorročného hodnotenia práce rezortu obrany.

Podľa jeho slov intenzívnejšia spolupráca s ministerstvom vnútra a tiež s niektorými susednými štátmi mohla priniesť reálne úspory a efektívnejšiu modernizáciu armády. "Vláda trestuhodne zanedbala aktualizáciu bezpečnostnej stratégie a na rozdiel od okolitých krajín zvýšené bezpečnostné riziká ignorovala až do samého záveru funkčného obdobia, keď sa na ne rozhodla reagovať bilbordmi," zdôraznil Fedor. Podľa jeho slov je príprava novej bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky dôležitou úlohou pre nové vedenie rezortu obrany.

Za pozitíva uplynulých štyroch rokoch označil Fedor spustenie dobrovoľnej vojenskej prípravy. "Vláda k tomuto projektu pristúpila až na konci svojho vládnutia napriek tomu, že sme ju na to vyzývali celé roky. Začiatok zatiaľ vyzerá rozpačito, najmä čo sa týka predpokladaného počtu účastníkov, ako aj ich ohodnotenia," doplnil Fedor. Podľa neho pred novým vedením rezortu stojí aj úloha vylepšiť tento projekt.