Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Fest Anča premietne kultový Chronopolis aj legendárnu Divokú planétu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Surreálny zážitok sľubuje Fest Anča v podobe kultového filmu Divoká planéta, ktorý je príbehom vzdialeného sveta Ygam obývaného otrokmi a ich pánmi.

Bratislava 25. júna (TASR) - Medzinárodný festival animácie Fest Anča premietne od 29. júna do 2. júla v Žiline pestrú selekciu krátkych animovaných filmov. Diváci sa môžu tešiť aj na celovečerné snímky súvisiace s ústrednou témou festivalu Utópie - kultový sci-fi film Chronopolis (1982), legendárnu francúzsko-československú koprodukciu Divoká planéta (1973) či oceňovaný japonský film Mnoho severov (2021). Organizátori avizujú, že si na svoje prídu aj deti s rodinami, pre ktoré sú špeciálne prichystané tri celovečerné filmy.

Poľsko-francúzsku sci-fi klasiku Chronopolis tvoril animátor a režisér Piotr Kamler takmer pol desaťročia. Podľa Fest Anča sa mu podarilo vytvoriť fantastický animovaný film, ktorý má čo ponúknuť aj dnešnému divákovi. "Snímka sa odohráva vo futuristickom meste obývanom mocnými nesmrteľníkmi, ktorých myšlienka večnosti nudí, a tak sa začnú hrať s časom," približuje festival film, v ktorom pôvodne zaznela hudba francúzskeho skladateľa Luca Ferrariho. Na žilinskom festivale ho bude sprevádzať živé vystúpenie umelca Kult Masek.

Surreálny zážitok sľubuje Fest Anča v podobe kultového filmu Divoká planéta, ktorý je príbehom vzdialeného sveta Ygam obývaného otrokmi a ich pánmi. "Dej sa odohráva okolo života Terra, drobného ľudského otroka, a domáceho miláčika Oma, ktorý patrí obrovským modrým mimozemšťanom Draagom. Jedného dňa sa však jednému z Omov podarí ujsť, spojiť sa so svojimi divokými druhmi a začnú pripravovať vzburu," opisuje festival film, ktorého 50. výročie vzniku si tento rok pripomínajú fanúšikovia. Autorom nadčasového diela je animátor René Laloux, v roku 1973 získal Zvláštnu cenu poroty na festivale v Cannes.

Fest Anča premietne aj príbeh japonského tvorcu Kojiho Yamamuru Mnoho severov. "Napriek ťaživej téme prírodnej katastrofy nachádza svetlo aj na tých najtemnejších miestach. Základnými prvkami filmu sú ilustrácie a texty, ktoré režisér vytvoril po ničivom zemetrasení v roku 2011 na východe Japonska - katastrofe, ktorá ho hlboko zasiahla," uvádza festival k filmu a jeho režisérovi, ktorého v roku 2018 privítal ako svojho špeciálneho hosťa.