Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Festival slobody sprevádzajú diskusie i pietne spomienky

Ondrej Krajňák Foto: TASR/Michal Svítok

Festival vyvrcholí nedeľným programom. Ten tvorí slávnostná sv. omša za obete komunizmu celebrovaná ordinárom OS a OZ SR Mons.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Obdobie neslobody a komunistického režimu verejnosti opäť pripomenie Festival slobody (12. - 17. 11.). Tretí ročník podujatia, ktoré už nie je len filmovou prehliadkou, pripravil pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu a spomienky na udalosti 17. novembra 1989 Ústav pamäti národa (ÚPN). Súčasťou festivalu sú viaceré sprievodné podujatia - diskusie, pietne spomienky, otvorenie múzea venovaného udalostiam z novembra 1989 či ďakovná bohoslužba za obete bývalého režimu.

"Chceme si uctiť pamiatku hrdinov, obetí protikomunistického odboja. Nechceme iba nostalgicky spomínať na hrnce plné mlieka a mäsa, ale na tých, ktorým vďačíme, že konečne po 40 rokoch neslobody sa naša krajina zaradila medzi demokratické národy Európy," uviedol dnes na tlačovej konferencii Ondrej Krajňák, predseda správnej rady ÚPN. Ten na Slovensku eviduje 71.000 politických väzňov. "Mnohí z nich sa aktívne zasadzovali o ľudské práva, občiansku, ale aj náboženskú slobodu. Festival slobody je vyjadrením vďaky všetkým, ktorí boli nespravodlivo prenasledovaní a je dôležitým vkladom do mozaiky pamäti národa," dodal.

Návštevníkov festivalu teda okrem filmovej prehliadky, ktorá od 12. do 14. novembra premietne v Dome kultúry Zrkadlový háj 11 dokumentov a štyri dramatické filmové snímky s tematikou obdobia neslobody a komunistického režimu, čakajú ďalšie akcie. Pri príležitosti 24. výročia študentského pochodu zo 16. novembra 1989 sa stretnú zástupcovia ÚPN, Univerzity Komenského a študentov 15. novembra pri pamätnej tabuli na budove UK na Šafárikovom námestí. V ten istý deň bude primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik protokolárne prijímať politických väzňov a uctí si účastníkov a osobnosti protikomunistického odboja. V piatok 15. novembra sa tiež bude konať v Poľskom inštitúte diskusný večer ÚPN s názvom Pád komunistického režimu na Slovensku v roku 1989, na ktorom vystúpia napríklad Ján Budaj, Ján Čarnogurský, Filip Vagač alebo Juraj Marušiak.

V sobotu 16. novembra sa uskutoční pietna spomienka spojená s kladením vencov pri pamätníku obetiam komunistického režimu na Ružinovskom cintoríne a pietna spomienka spojená s kladením vencov pri pamätnej tabuli v budove Národnej rady SR.

Festival vyvrcholí nedeľným programom. Ten tvorí slávnostná sv. omša za obete komunizmu celebrovaná ordinárom OS a OZ SR Mons. Františkom Rábekom v Dóme sv. Martina a tiež otvorenie Múzea 17. novembra na Námestí SNP 7. V Aule Rímskokatolíckej Cyrilometodskej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave sa 17. novembra uskutoční slávnosť, na ktorej ÚPN udelí ocenenia v kategóriách osobnosť, vedecký prínos a tvorca - novinár. Ďalších 21 politických väzňov ocenia ďakovným listom predsedu správnej rady ÚPN.


Festival slobody 2013




Festival slobody 2013 bude spomínať aj November 89




Počas filmového festivalu Festival slobody 2013 bude premietnutých 11 dokumentárnych filmov